Експертка: необхідно визначити порядок віднесення публічної інформації до «розвідувальної таємниці»

4 Лютого 2021 09:00

Медіаекспертка, керівниця Міждисциплінарного науково-освітнього центру протидії корупції в Україні, викладачка НаУКМА, Оксана Нестеренко запропонувала зміни до Закону України «Про розвідку», які стосуються визначеного порядку віднесення інформації до розряду «розвідувальної таємниці». На її думку, це мінімізує зловживання та загрози закритості та корупційних ризиків.

Пропонується додати формулювання, що «віднесення інформації до розвідувальної  таємниці. здійснюється з дотриманням умов частини другої статті 6 цього Закону,  мотивованим рішенням  експертної ради, що складається не менш ніж з трьох державних експертів з питань таємниць  за зверненням керівника відповідного державного органу».

Важливо, що експертка пропонує визначати конкретний, обґрунтований строк дії обмеження на інформацію, який встановлюється рішенням  експертної ради  та  не може перевищувати 10  років. Якщо, після закінчення строку дії рішення про віднесення публічної інформації до розвідувальної таємниці,  експертна рада не  ухвалює рішення про продовження строку дії рішення в межах передбаченого строку, -  інформація вважається такою, що не належить до інформації з обмеженим доступом. 

Читайте також: Експертка: «Розвідувальна таємниця» дозволить прикрити корупцію і створить загрозу незалежності

«Розвідувальна  таємниця є новим видом таємної інформації, що була запроваджена Законом України «Про розвідку». Разом з тим,  цей закон надає лише визначення й не передбачає: порядку, термін та умови віднесення публічної інформації до розвідувальної таємниці. Таким чином, станом на сьогодні існують надмірні  повноваження у  суб'єктів владних повноважень щодо віднесення публічної інформації до розвідувальної таємниці. Це може призвести до зловживань, зокрема до  віднесення суспільно важливої інформації до розвідувальної таємниці», - аргументує Оксана Нестеренко.

Крім того, наголошує: закон про доступ є базовим і цей принцип має бути збереженим.

«Згідно з ч. 4. ст. 13 Закону України «Про доступ до публічної інформації» «Усі розпорядники інформації незалежно від нормативно-правового акту, на підставі якого вони діють, при розв'язанні питань щодо доступу до інформації мають керуватися Законом про доступ» вважаємо за доцільне запропонувати базові умови, терміни та підстави віднесення публічної інформації до розвідувальної таємниці в законі про доступ. Це є необхідним з метою запобігти незаконному та необґрунтованому обмеженню в доступі до публічної інформації» - каже Оксана Нестеренко.

Зміни запропоновано на обговорення робочої групи з доопарцювання законодавства з доступу до інформації, яка працює при Комітеті ВРУ з питань гуманітарної та інформаційної політики (голова - народна депутатка Євгенія Кравчук).

«Доступ до правди»