Експерт: 110 млн гривень на створення патрульної поліції – незначна сума

11 Листопада 2015 15:43

За словами Олександра Банчука, експерта Центру політико-правових реформ, сума, зазначена у відповіді МВС не є великою.

«Якщо взяти до уваги те, що вже було зроблено та кількість міст, де проходить реформа, то вказана сума не така вже й значна. До того ж допомога, надана урядом США, це лише частина більшого пакету. Україна отримує також допомогу від Японії, Канади та інших країн для створення та підтримки Патрульної служби», - сказав Банчук.

Нагадаємо, що запитувач сайту «Доступ до правди» просив надати йому на запит інформацію щодо отриманих грантів за 2015 рік на створення патрульної поліції в Україні, також просив вказати відповідних грантодавців та вид допомоги (грошове, матеріально-технічне забезпечення тощо).

Проте МВС обмежилося лише інформацією про грант у 110 млн грн від уряду США.

В даному випадку можна говорити про неповну відповідь на запит, що є порушенням законодавства про доступ до публічної інформації, але за умови, що фінансова допомога у 2015 році дійсно надавалась і з інших джерел, вважає Віта Володовська, юрист Інституту медіаправа.  

«Нюанс у тому, що у запиті є чітка прив'язка до "грантів", тому якщо допомога надавалась у інших формах (не як зареєстрований проект міжнародної технічної допомоги), швидше за все чиновники з формальних підстав її не вказала. Тому я би рекомендувала подати повторний запит із загальним питанням щодо переліку усіх джерел фінансування реформи (бюджет, благодійні кошти та інша фінансова допомога) та відповідних сум коштів», - коментує медіаюрист.

«Доступ до правди»

Читайте також:

 

Уряд США на створення патрульної поліції в Україні уже надав 110 млн гривень