Екологічна інспекція три роки не перевіряла фенольний завод, що постраждав від бойових дій

24 Листопада 2017 12:07

Державна екологічна інспекція в Донецькій області не перевіряла Фенольний завод у Новгородському уже три роки. Про це вона повідомила у відповідь на запит Радіо Свобода.

Результати перевірок заводу за довоєнні роки залишилися в офісі інспекції на окупованій території і доступу до них немає.

Також у відповіді на запит журналістки Наталії Патрікєєвої ідеться про те, що завод має шламонакопичувачі, на яких зберігаються рідкі відходи, що мають у своєму складі фенольні сполуки, сірчану кислоту, формальдегіди, нафтопродукти, смолисті та інші речовини, що утворилися в процесі виробництва. У результаті бойових дій дамба та основа шламонакопичувача зазнали пошкоджень і потребують відновлюваних робіт: у липні 2014 року бойовики із «Градів» обстріляли енергопідстанцію в Артемівську, внаслідок чого фенольний завод залишився без електроенергії, а в серпні сталася пожежа на шламонакопичувачі твердих відходів.

Крім того, у департаменті зазначили, що шламонакопичувачі і першої, і третьої черги заповнені відходами більш ніж наполовину.

Про необхідність ремонтних робіт повідомляли у штаб АТО.

«Під час припинення вогню по узгодженню сторін підприємством було частково виконано заплановані ремонтно-відновлювальні роботи», - ідеться у відповіді на запит.

Фенольний завод у селищі Новгородське на Донеччині – унікальне для України підприємство з переробки відходів коксохімічного виробництва. Завод спеціалізується на переробці сировини, що містить фенол і нафталін. Підприємство розташоване на лінії розмежування і в його відходах міститься значна кількість потенційно небезпечних хімічних речовин.

 

«Доступ до правди»

Фото – Радіо Свобода