Тернопільська та Кропивницька міськради є антилідерами з доступу другий рік поспіль

22 Листопада 2018 11:54

У 9 міських рад обласних центрів подолали бар’єр у 80% та мають високий рівень відкритості у наданні публічної інформації у відповідь на запити. Серед них: Луцька (100%), Сумська (100%), Чернігівська (95,8%), Вінницька (87,5%), Запорізька (87,5%), Рівненська (87,5%), Івано-Франківська (85,4%), Київська (83,3%) та Чернівецька (83,3%) міські ради.

Таким є дані Звіту рівня забезпечення доступу до публічної інформації органами місцевого самоврядування, підготованого Центром політичних студій та аналітики «Ейдос».

Згідно зі звітом, минулого року лише 5 міських рад подолали цей бар’єр у 80%: Херсонська (90,8%), Київська (86,7%), Чернівецька (85,8%), Луцька (85%), Чернігівська (85%), Миколаївська (80,8) міські ради. В той же час, 5 міських рад не змогли подолати бар’єр у 50%, тож мають низький (Одеська, Кропивницька, Сєвєродонецька, Тернопільська) та задовільний (Львівська) рівні і є закритими для отримання публічної інформації у відповідь на запити.

Минулого року також була п’ятірка антилідерів, серед яких: Дніпровська, Харківська, Полтавська, Тернопільська та Кропивницька міські ради.

Таким чином, Тернопільська та Кропивницька міські ради другий рік поспіль очолюють рейтинг відкритості з кінця.

Цікаво, що обидві ради в порівнянні з минулим роком, лише погіршили свій результат: Кропивницька на 2,9%, а Тернопільська аж на 10%.

З серпня по листопад 2018 року, Центр «Ейдос» здійснив моніторинг забезпечення «права знати» органами місцевого самоврядування. Під вибірку потрапили 24 міські ради обласних центрів. Дослідження ґрунтується на «Методології оцінки рівня забезпечення доступу до публічної інформації суб’єктами владних повноважень», яка у 2016 році була розроблена громадськими експертами спільно з представниками Секретаріату Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини.

«Доступ до правди»