Дитсадок «Казка» вважає, що може не виконувати законів України: розгляд інформаційних запитів не передбачено статутом

19 Травня 2016 12:27

Завідувачка ДНЗ «Казка» міста Чоп відмовилася надати відповідь на інформаційний запит, мотивуючи тим, що розгляд інформаційних запитів громадських організацій та громадських активістів не передбачено статутом закладу.

«У статуті ДНЗ «Казка» м. Чоп чітко зазначено діяльність дошкільного закладу, обов’язки та відповідальність працівників закладу. ДНЗ розглядає пропозиції, скарги, зауваження учасників навчально-виховного процесу, відповідних структурних підрозділів органів державного управління з питань роботи дошкільного закладу і приймає відповідні рішення. Розгляд інформаційних запитів громадських організацій та громадських активістів не передбачено», - йдеться у листі завідувача ДНЗ «Казка» Галини Моцьо, адресованому представнику Уповноваженого з прав людини, начальнику Управління з питань дотримання прав на інформацію Ірині Кушнір.

 

Представник Уповноваженого звернувся до закладу після того, як до офісу Омбудсмана надійшла скарга від Лариси Ступак, секретаря громадської організації «Сила народного контролю – Чоп».

Як розповідає Лариса Ступак, вона надіслала кілька запитів до ДНЗ «Казка», в одному просила надати копію переліку осіб, що стоять на обліку з метою подальшого оформлення у дитсадок, у другому – завірену копію «Договору про співпрацю» з батьками вихованців дитсадка.

До подання запитів громадську діячку спонукала підозра у непрозорій системі зарахування дітей в єдиний дитячий садок міста, цим фактом вона обґрунтовує суспільну значущість запитуваної інформації. На прохання «Доступу до правди» Лариса Ступак надала копію запиту, який містить підпис вихователя-методиста ДНЗ «Казка», що, за її словами, прийняв запит.

Проте у відповідь на лист Уповноваженого, в якому йшлося про те, що ненадання відповіді на інформаційний запит є адміністративним правопорушенням, завідувачка садка офіційно повідомила, що запити від Лариси Ступак не надходили і не реєструвалися.

Офіс Омбудсмана наголосив, що необхідно додатково встановити факт надходження інформаційного запиту, проте категорично не погодився з позицією закладу щодо поширення на його діяльність вимог Закону України «Про доступ до публічної інформації».  

«З такою позицією погодитись не можна з огляду на вимоги Закону України «Про доступ до публічної інформації». Відповідно до статті 13 Закону дошкільний навчальний заклад щонайменше є розпорядником інформації стосовно інформації щодо використання бюджетних коштів як юридична особа, що фінансуються з бюджету. Крім того, заклад також є розпорядником суспільно необхідної інформації. Таким чином, позиція керівника закладу на незастосовність Закону України «Про доступ до публічної інформації» з причини відсутності в Статуті відповідних положень є очевидно неправомірною», - прокоментували відповідь завідувачки дитсадка в офісі Омбудсмана.

«Доступ до правди»

 

Фото з сайту ДНЗ «Казка»