Директор Державного архіву Херсонської області замість відповідей надсилає зустрічні запити громадянам

3 Листопада 2017 11:59

Директор Державного архіву Херсонської області Віктор Лебідь замість відповідей на інформаційні запити надсилає зустрічні запити громадянам.

«Сподіваюся, що публічна особа Розкладай І.Є. надасть правдиву відповідь», - ідеться у листі директора архіву, у якому він вимагає від запитувача підтверджуючих документів на ідентифікацію особи, а також розповіді «про участь фізичної особи Ігоря Розкладая в отриманні у неправовий спосіб персональних даних директора архіву».

Ігор Розкладай, юрист Центру демократії та верховенства права, а також учасник Фейсбук-групи «Доступ до архівів», у відповідь звинувачує директора архіву у некомпетентності та незнанні двох законів України – ЗУ «Про доступ до публічної інформації» та ЗУ «Про захист персональних даних»: адже по-перше, ЗУ «Про доступ…» не вимагає ані ідентифікації запитувача, ані визначає такого розпорядника інформації як «публічна особа».

По-друге, він вбачає в діях директора порушення мети обробки його персональних даних, бо установа отримала його персональні дані як запитувача і, за законом «Про захист…», мала використати їх лише суто за призначенням – надсилання йому відповіді на його запит, а не для надсилання будь-яких інших листів, кореспонденції, повідомлень архіву чи рекламних матеріалів.

Раніше Ігор Розкладай надіслав до архіву інформаційний запит, у якому просив надати відповіді на три запитання: хто в архіві є відповідальною особою за доступ до публічної інформації та захист персональних даних, контакти цих осіб, а також відомості про проходження навчання, й отримав відповідь, яку вважає неповною.

Запитувач Олександр Краковський також надсилав до даного архіву запит щодо отримання копій сертифікатів камер відеоспостереження, що працюють в читальному залі Державного архіву Херсонської області.

У відповідь він отримав такий лист за підписом директора архіву «прошу повідомити мотиви та обставини, відповідно до яких Вами був здійснений запит на публічну інформацію від 17 жовтня 2017 року про організацію та параметри відеоспостереження у державному архіві області, який має особливий режим доступу і в умовах російської агресії проти України у зв'язку з обґрунтуванням повідомлення до правоохоронних органів. Запит на Вашу адресу подається відповідно до пункту 8 частини другої статті 7 Закону України “Про захист персональних даних”».

Закон «Про доступ до публічної інформації» не тільки не вимагає від запитувача повідомляти

Ігор Розкладай оскаржив дії директора архіву до Уповноваженого з прав людини.

 

«Доступ до правди»