Довільне трактування: ОПУ відповів на запит не те, що запитували

2 Лютого 2021 08:02

За запитання журналіста у запиті про конкретні суми, імена та документи, що стосувались організації цьогорічного новорічного привітання Президента, Офіс Президента відповів в загальних рисах і не про те, що запитували.

Журналіст Руху ЧЕСНО Сергій Огородник 2 січня надіслав запит до Офісу Президента України із низкою запитань, що стосувались організації та вартості зйомок Новорічного привітання Президента 2021.

Запитував він цілком публічні речі, які мають суспільний інтерес і є неодмінною складовою будь-якого заходу подібного рівня:

1.      Документи про закупівлю послуг зі знімання ролика новорічного привітання з 2021 роком від Президента України Володимира Зеленського (договір із підрядником, підписаний акт виконаних робіт).
2. Кошторис ролика новорічного привітання з 2021 роком від Президента України Володимира Зеленського.
3. Скільки і на яких умовах було задіяно в згаданому ролику малолітніх і неповнолітніх осіб, чи отримана згода на участь дітей від їхніх батьків/опікунів.
4. Скільки коштів витрачено на оплату акторської праці дітей, задіяних у згаданому ролику.
5. Скільки часу тривав процес знімання за участі дітей.
6. Чи передбачало технічне завдання на розробку сценарію згаданого ролика виконання в ролику Державного Гімну України.
7. Прізвище, ім'я та по батькові й посада працівника, який складав технічне завдання на розробку сценарію та затверджував сценарій ролика новорічного привітання Президента України Володимира Зеленського з 2021 роком.

Однак представники ОПУ прочитали запит своєрідно і відповіли про те, про що вважали за потрібне.

При цьому вони проігнорували конкретні запитання про імена відповідальних осіб, вартість, тривалість, юридичні умови співпраці тощо – тобто фактично усі важливі аспекти, про які запитував журналіст.

До слова, саме в такому тоні і коментував згодом ситуацію щодо організації новорічного привітання радник керівника ОПУ Михайло Подоляк.

«Організацію зйомок забезпечував Директорат з інформаційної політики ОПУ, зйомки відбулися 27 грудня 2021 року перед Маріїнським палацом… протягом декількох годин з дотриманням чинного законодавства. Гроші з державного бюджету на проведення зазначених зйомок не виділялись», - вказали у відповіді на запит.

При цьому у коментарі The Бабель прес-служба ОПУ на частину аналогічних питань відповіла змістовно, розповівши, що зйомки тривали 3 години, відповідальним за захід був Юрій Костюк, а кастинг проводили декілька агентств.

Раніше деякі ЗМІ повідомили, що дітей, задіяних у масовці новорічного привітання Президента, запрошували через кастингове агентство Lot, а зйомки тривали з 18:00 до 3-ї години ночі, за 9 годин роботи дітям нібито заплатили по 500 грн. Однак у ОПУ заперечили ці факти.

«Доступ до правди»