«Доступ» позивається до МЗС, щоб скасувати віднесення штатних розписів посольств до ДСК

15 Травня 2018 11:58

Головна редакторка «Доступу до правди» Леся Ганжа підготувала позов до суду щодо неправомірних дій Міністерства зарубіжних справ, яке внесло штатні розписи закордонних дипломатичних представництв до «Переліку відомостей, які містять службову інформацію і яким надається гриф обмеження доступу «Для службового користування» (ДСК).

 

«Віднесення інформації до службової не означає, що вона не є публічною. Свій «публічний статус» вона зберігає, проте переходить до категорії інформації з обмеженим доступом. Таким чином, при наданні відповіді на запит на інформацію щодо документів, які містять службову інформацію, законом передбачено повторне проведення «трискладового тесту» у кожному конкретному випадку у зв’язку з тим, що можуть бути відсутні законні підстави для обмеження у доступі до такої інформації», - ідеться у позові.

 

Раніше Леся Ганжа надіслала до МЗС запит, в якому просила надати:

 

- штатний розпис Посольства України в Канаді і фінансування на 2017 та 2018 рік;

- посадові оклади та усі види доплат, отримані протягом 2017 року з державного бюджету України, усіма посадовими особами посольства.

 

Проте у відповіді МЗС було надано суми загального фінансування заробітної плати за 2017 рік працівників посольства. Не надано відповіді стосовно фінансування на 2018 рік та відповіді стосовно посадових окладів.

 

У наданні інформації про штатний розпис Посольства України в Канаді, було відмовлено з посиланням на те, що штатний розпис закордонних дипломатичних представництв згідно наказу Міністерства закордонних справ від 16.02.2018 № 83 має гриф обмеження доступу «Для службового користування» і відноситься до інформації з обмеженим доступом.

 

«Вважаю відмову Відповідача надати запитувану публічну інформацію із зазначеними вище підставами протиправною, такою, що суперечить вимогам чинного законодавства України і порушує моє право на отримання інформації з огляду на наступне: ч. 5 ст. 6 - «Не може бути обмежено доступ до інформації про розпорядження бюджетними коштами, володіння, користування чи розпорядження державним, комунальним майном, у тому числі до копій відповідних документів, умови отримання цих коштів чи майна, прізвища, імена, по батькові фізичних осіб та найменування юридичних осіб, які отримали ці кошти або майно», - ідеться у позові.

 

Позивачка вимагає визнати протиправним та скасувати пункт 9.6. розділу 9 «Затверджені штатні розписи закордонних дипломатичних установ України на відповідний рік та змін до них» «Переліку відомостей, які містять службову інформацію і яким надається гриф обмеження доступу «Для службового користування» в системі органів дипломатичної служби України» та надати запитувану інформацію.

 

Юридичний супровід позову здійснює ГО «Платформа прав людини».

Судовий збір оплачує ініціатива #насудзадоступ.

 

«Доступ до правди»