«Доступ до правди» провів захід з обговоренням закону про доступ до публічної інформації у Слов’янську

1 Червня 2016 16:39

«Доступ до правди» 1-го червня за участі місцевих активістів та журналістів провів подію по доступу до публічної інформації у Слов’янську.  Зустріч відбулася у рамках циклу обговорень у містах Донецької області.

Закон України «Про доступ до публічної інформації» входить до переліку кращих нормативно-правових документів світу, які гарантують доступ до суспільно-значущої інформації, а відтак – створює дієвий інструмент громадськості для контролю за діями влади.

Утім, його виконання знаходиться на дуже низькому рівні.

Відтак, під час заходу учасники обговорили ситуацію із виконанням ЗУ «Про доступ до публічної інформації» в регіоні та порядок дій у разі відмови місцевої влади надавати інформацію на запити.

Олександр Бурмагін, юрист Інституту Розвитку Регіональної Преси, на конкретних прикладах розказував про порядок подання скарг до Офісу Уповноваженого з прав людини у тому випадку, якщо ваше право на інформацію було порушене.

 «Доступ до правди» (ГО «Центр UA»)  проводить зустрічі в Донецькій області з метою розпочати діалог між представниками місцевих органів влади, активістами, журналістами для вироблення механізму покращення доступу громадян до публічної інформації.

Учасникам подій до обговорення запропоновані наступні теми:

-          Доступ до публічної інформації – інструмент створення нових відношень між владою і громадою

-          Традиційна та громадська журналістика і доступ до публічної інформації

-          Відповідальність за ненадання інформації

-          Судова практика у сфері публічної інформації

У обговореннях беруть участь:

-          Леся Ганжа, журналіст, редактор сайту «Доступ до правди», член «Ради з питань захисту професійної діяльності журналістів та свободи слова» при Президенті України.

-          Настя Станко, журналіст, Hromadske.tv

-          Олександр Бурмагін,  експерт з доступу до публічної інформації, юрист Інституту Розвитку регіональної преси.

-          Представники місцевих органів влади, громадські активісти, журналісти.

 

«Доступ до правди»