Доступ до контрактів НАК «Нафтогаз»: Верховний Суд став на бік журналістки

21 Жовтня 2019 12:35

Верховний Суд не задовольнив касаційну скаргу НАК «Нафтогаз» у справі про доступ до контрактів компанії, укладених із бельгійською компанією CabinetDN та американською компанією ValueBridge. Про це свідчить постанова Верховного Суду від 16 жовтня.

Таким чином суд став на бік журналістки Тетяни Козирєвої, яка в ході проведення розслідування щодо американських лобістів надіслала журналістський запит до НАК «Нафтогаз» х проханням надати копії контрактів й отримала відмову в наданні інформації.

«Як встановлено частиною 5 статті 6 Закону № 2939-VІ, не може бути обмежено доступ до інформації про розпорядження бюджетними коштами, володіння, користування чи розпорядження державним, комунальним майном, у тому числі до копій відповідних документів, умови отримання цих коштів чи майна, прізвища, імена, по батькові фізичних осіб та найменування юридичних осіб, які отримали ці кошти або майно. При дотриманні вимог, передбачених частиною другою цієї статті, зазначене положення не поширюється на випадки, коли оприлюднення або надання такої інформації може завдати шкоди інтересам національної безпеки, оборони, розслідуванню чи запобіганню злочину», – йдеться у постанові Верховного Суду.

Також наголошується, що відповідач не навів підстав для відмови у задоволенні запиту на отримання публічної інформації, що свідчить про очевидну необґрунтованість відмови та її протиправність.

Суд врахував позицію Європейського суду з прав людини (в аспекті оцінки аргументів учасників справи), сформовану, зокрема у справах «Салов проти України» (заява № 65518/01; пункт 89), «Проніна проти України» (заява № 63566/00; пункт 23) та «Серявін та інші проти України» (заява № 4909/04; пункт 58). Ідеться про те, що принцип, пов`язаний з належним здійсненням правосуддя, передбачає, що у рішеннях судів та інших органів з вирішення спорів мають бути належним чином зазначені підстави, на яких вони ґрунтуються.

Таким чином Верховний Суд постановив касаційну скаргу «Нафтогаз України» залишити без задоволення та залишити без змін постанову Окружного адміністративного суду Києва й ухвалу Київського апеляційного адміністративного суду.

Постанова суду касаційної інстанції набирає законної сили з дати її прийняття.

Нагадаємо, Окружний адміністративний суд міста Києва 3 серпня 2017 року прийняв рішення, яким визнав дії відповідача неправомірними і зобов’язав компанію розглянути запит повторно і надати відповідь у межах ЗУ «Про доступ до публічної інформації». А 28 вересня 2017 року Київський апеляційний адміністративний суд виніс ухвалу, якою залишив без змін рішення Окружного суду (апеляційну скаргу подала НАК «Нафтогаз»).

Як повідомляв «Доступ до правди», перший запит до «Нафтогазу» щодо лобістських партнерів у США Тетяна Козирєва надіслала в квітні 2017 року й отримала відповідь, що ці відомості становлять комерційну таємницю, а НАК «Нафтогаз» не є розпорядником.

«Якщо коротко, то фабула до болю знайома із часів Януковича. Пам'ятаєте «Європейський центр сучасної України» (European Centre for a Modern Ukraine)? Організація в Брюсселі, керована німкенею Іною Кірш-Ван де Ватер, оплачувала послуги американських лобістів коштами із «чорної бухгалтерії» ПР. Так от, державна компанія НАК «Нафтогаз» замовила послуги американських лобістів ValueBridge через бельгійську компанію CabinetDN. Копії контрактів державна компанія відмовилася надавати «з огляду на комерційний характер», – пояснила журналістка своє зацікавлення контрактами «Нафтогазу».

«Доступ до правди»

Читайте також:

Джокер з реєстру: як журналістка піймала на брехні «Нафтогаз»

Журналістка «Української правди» подала позов проти НАК Нафтогаз України

«Нафтогаз» пояснив у суді, що не надав на запит контрактів з американськими лобістами, бо не укладав їх

Cуд зобов’язав «Нафтогаз» повторно розглянути запит журналістки «Української правди» щодо американських лобістів

Журналістка «Української правди» виграла апеляцію в справі за доступ до контрактів «Нафтогазу» з американськими лобістами