До якого суду йти у справах про доступ: пояснення юристки

9 Серпня 2023 00:00

Про підсудність судових справ у сфері доступу до публічної інформації під час онлайн-зустрічі з медіа-юристами, організованої ГО «Платформа прав людини», розповіла адвокатеса, медіаюристка Людмила Опришко. 

Учасник зустрічі поставив запитання про цілком конкретний випадок: «Чому в місцевих судах, наприклад, у Світловодську, пересилають позови на чиновників про ненадання публічної інформації, в Кропивницький?»

Людмила Опришко пояснює, що ситуація стосується нюансів підсудності судових справ. Тобто того, які питання відносяться до компетенції судів певного типу. 

Кодекс адміністративного судочинства визначає у статті 20, що «Місцевим загальним судам як адміністративним судам підсудні адміністративні справи з приводу рішень, дій чи бездіяльності суб’єктів владних повноважень у справах про притягнення до адміністративної відповідальності».

«Тобто, якщо йде мова про протоколи про адміністративні порушення, тобто адміністративну відповідальність за ненадання публічної інформації, тоді справа потрапляє до місцевих судів», - пояснює Людмила Опришко.

В тому ж Кодексі адміністративного судочинства визначено, що «Справи про доступ до публічної інформації на підставі частини 2 цієї статті підсудні окружним адміністративним судам».

«Тож, якщо це позов про захист права на доступ до публічної інформації, або про покладення обов’язку надати інформацію абощо, то це підсудність окружних адмінсудів. Тому цілком логічно, що такі позови не приймає Світловодський суд, а переспрямовує їх до окружного адмінсуду у Кропивницький», - підсумовує Людмила Опришко.

«Доступ до правди»

 

 Публікація створена в межах проєкту «Свобода слова під час війни у питаннях і відповідях» за підтримки Freedom House Ukraine. Матеріал відображає позицію авторів і не обов’язково збігається з позицією Freedom House Ukraine