Дніпропетровська ОДА неправомірно перекваліфікувала інформаційний запит на звернення

8 Липня 2016 12:00

Дніпропетровська ОДА відповіла, що інформаційний запит користувача «Доступу до правди» про джерела питної води у Кривому Розі не є запитом про публічну інформацію, а  зверненням громадянина, хоча запитувача цікавили питання про суб’єктів добування питної воли, суб’єктів транспортування води та розрахунок вартості транспортування води.

Розглянувши запит громадянина і відповідь розпорядника Віта Володовська, юристка Центру демократії і верховенства права, зробила висновок, що таке перекваліфікування не є правомірним.

«Питання щодо надання інформації про джерела та їх кількість, суб'єктів постачання та формулу розрахунку вартості транспортування питної води у місті – є запитом, а не зверненням, оскільки стосується надання інформації, без необхідності її створення, роз'яснень, прийняття рішень», – коментує Володовська.

Також юристка зазначила, що визнання запиту зверненням є досить поширеною практикою.

«Помилковість полягає у тому, що створенням нової інформації часто вважають необхідність вибірки даних з різних документів, попри те, що там ця інформація зафіксована», – констатує Віта Володовська.

На думку юристки, Дніпропетровська ОДА могла б надати відмову на запит тільки у випадку, якщо вона не є розпорядником інформації. Утім, навіть в такому випадку за законом ОДА мала би переслати запит належному розпоряднику – юристка припускає, що це може бути Криворізька міська рада.

Віта Володовська порадила запитувачу звернутися у наступному запиті до міської ради з проханням надати цю інформацію або з повторним запитом до ОДА з вимогою  надати копії документів (договорів) на постачання та транспортування питної води у місті Кривий Ріг.

Читати відповідь та запит повністю

 

«Доступ до правди»

Фото - unian.net