Десь — мільйони гривень, десь — нічого: скільки витрачають громади Донеччини на прибирання снігу з доріг

10 Березня 2023 00:00

Аби на слизьких та засніжених дорогах не траплялось аварій, місцева влада має закладати кошти на прибирання снігу. Журналіст «Вільного радіо» Дмитро Браславський через запити до публічної інформації дізнався, скільки бюджетних грошей цієї зими витратили на прибирання снігу в шести громадах Донеччини.

Слов’янська громада

За грудень минулого року місцеве комунальне підприємство витратило на розчистку вулиць і доріг від снігу 1 709 567 грн. Цьогоріч військова адміністрація запланувала на це ще 13 450 000 грн, а станом на 10 лютого вже використала з цієї суми 3 103 913 грн.

Водночас в адміністрації зазначають, що ці гроші йдуть не лише на прибирання снігу з доріг, а й на ремонтні роботи та інші заходи. 

Селидівська громада

Торік на прибирання снігу місцева адміністрація закладала 598 100 грн, але фактично видатки склали 567 200 грн. Проте у відповіді на запит не вказали точного періоду використання цих грошей, тож частину від цієї суми могли витратити ще до повномасштабного вторгнення РФ.

На поточний рік громада передбачила на розчистку снігу меншу суму — 450 тисяч гривень. З них комунальники вже встигли витратити понад половину — 289,2 тисячі.

Краматорська громада

У грудні минулого року на розчистку міських доріг від снігу влада Краматорська витратила понад 45 тисяч гривень. А протягом січня — початку лютого цього року на це пішло 629 тисяч гривень.

Мирноградська громада

Місцеве комунальне підприємство повідомило, що у грудні 2022 року та на поточний рік кошти з бюджету громади на прибирання снігу не виділяли. Але комунальники запевнили, що необхідна техніка у громаді є.

Покровська громада

Військова адміністрація повідомила, що грошей на прибирання снігу цієї зими в громаді не заклали. Жодних договорів на проведення робіт також не укладали.

Добропільська громада

У відповіді на запит військова адміністрація не повідомила про конкретні витрати на прибирання снігу. Зазначається, що гроші виділяють у рамках виконання робіт по благоустрою, а також як субсидії та поточні трансферти підприємствам.

Для боротьби зі снігом та ожеледицею місцеве комунальне підприємство має комбіновану дорожню машину «КрАЗ» і трактор «Фотон» з причепом для посипання вручну.

 

 «Доступ до правди»