Держпідприємство «Ліси України» приховує інформацію про зарплати співробітників Поліського лісового офісу

8 Січня 2024 10:39

Створене в результаті реформи Державне підприємство «Ліси України» відмовилось надати інформацію про штатний розпис і заробітні плати співробітників Поліського лісового офісу. У відповіді на запит журналістки «Сили правди» чиновники написали, що ця інформація не містить суспільного інтересу, а на державне підприємство не поширюється обов’язок її надавати.

12 грудня 2023 року Центр журналістських розслідувань «Сила правди» надіслав до ДП «Ліси України» запит з проханням надати інформацію про штатний розпис Поліського лісового офісу з зазначенням імен і прізвищ посадовців, а також їхніх заробітних плат.

У відповіді за підписом виконавчого директора Ігоря Лицура ДП «Ліси України» зазначило, що запитувана журналістами інформація не стосується: структури, принципів формування та розміру оплати праці, винагороди, додаткового блага керівників, членів наглядової ради і виконкому; умов постачання товарів, послуг та цін на них; стану довкілля; якості харчових продуктів і предметів побуту; аварій, катастроф, небезпечних природних явищ, що загрожують безпеці громадян; інформації, що становить суспільний інтерес.

На переконання посадовців ДП «Ліси України», запитувана інформація не відноситься до жодної з цих категорій, а отже на них не поширюється обов’язок відповідати.

Центр журналістських розслідувань «Сила правди» вирішив дати другий шанс посадовцям лісової галузі продемонструвати прозорість і відкритість та надіслав повторний запит. Аби підтвердити суспільний інтерес, додали посилання на публікації про невідповідність способу життя керівника Поліського лісового офісу його офіційній декларації, а також новини про кримінальні провадження, які відкриті правоохоронцями відносно посадовців відомства через незаконні рубки і незаконне збагачення.

У передбачений законом «Про доступ до публічної інформації» п’ятиденний термін жодної відповіді від держпідприємства не надійшло. За єдиним зазначеним на сайті «Ліси України» номером причину затримки пояснили цитуємо: «переходом на перше січня».

Того ж дня відомство надіслало чергову відмову. Чиновники відповіли, що оскільки більшість посилань на публікації ведуть на сайт «Сили правди», це може вказувати, що видання створює штучний інтерес до лісівників.

«Наявність значного суспільного інтересу може мати місце й тоді, коли предмет спору зачіпає питання загальнодержавного значення, як от визначення і зміни конституційного ладу в Україні, виборчого процесу (референдуму), обороноздатності держави, її суверенітету, найвищих соціальних цінностей, визначених Конституцією України тощо.

Ваш запит не містить обґрунтованих доводів, які б свідчили про значний суспільний інтерес саме до тих, зазначених у запиті публікацій, які б вказували на те, що висвітлене стосується питань, які мають виняткове значення для суспільства в контексті наведених вище критеріїв.

Більше того, дві із чотирьох вказаних у запиті публікацій підготовлені були для онлайн-медіа «Сила правди», із чого вбачається спільна співпраця, що може вказувати на створення штучного до них інтересу», – йдеться у листі за підписом виконавчого директора ДП «Ліси України» Ігоря Лицура.

Відтак журналістка «Сили правди» Оксана Петрук спільно з юристом громадської організації «Платформа прав людини» Євгеном Воробйовим підготували і подали позов до Волинського окружного адміністративного суду з вимогою визнати відмову ДП «Ліси України» протиправною і зобов’язати надати запитувану інформацію.

До слова, раніше «Сила правди» неодноразово зверталася до Феміди, щоб відстояти законне право на інформацію. Зокрема, у 2020 році журналістка Оксана Петрук виграла суд у Городоцького лісгоспу. Лісівників зобов’язали надати інформацію про придбане за кошти держпідприємства авто, яким користувався нинішній директор Поліського лісового офісу Олександр Кватирко. У 2019 році таким чином відстояли право на надання копій договорів ратнівського і ківерцівського держлісгоспів з приватними охоронними фірмами.

Нещодавно журналісти з рівненської агенції «Четверта влада» звернулись до Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини через відмову ДП «Ліси України» надати інформацію про заробітні плати співробітників філій того ж таки Поліського лісового офісу.

Сумно визнавати, що створена в рамках реформування лісової галузі структура – ДП «Ліси України» – нова, але підходи до роботи, старі. Схоже, прозорість, публічність і дотримання законів досі не в пріоритеті.

 

«Доступ до правди»