Державна регуляторна служба: інформацію не створювали, але вона є на сайті

29 Травня 2017 14:27

Державна регуляторна служба України у відповіді на запит відмовилася повідомляти інформацію про позапланові заходи державного нагляду, пояснюючи це тим, що вона не створювала такої інформації. Про це повідомляє громадська організація «Право на життя» на своїй сторінці у мережі Фейсбук.

Запитувач просив надати реквізити отриманих звернень головному управлінню Держпродспоживслужби в Херсонській області щодо отримання погоджень на проведення позапланових заходів державного нагляду (контролю) найменування суб’єктів для перевірки та результати контролю.

Розпорядник надав відповідь у форматі djvu та перекваліфікував запит на звернення.

«Виходячи зі змісту звернення, висловлене у ньому прохання, по суті направлено на отримання інформації, яка не створювалась», - зазначено у відповіді Держпродспоживслужби.

Наприкінці відповіді розпорядник також наголосив, що інформацію про позапланові перевірки можна отримати на сайті Державної регуляторної служби України.

Відповідь розпорядника коментує юрист Христина Буртник, Центр демократії та верхвенства права:

«Викликає сумнів, що служба не веде облік звернень на проведення перевірок. Навіть, якщо такі звернення не обліковуються у окремому реєстрі - інформація (реквізити звернень) повинна бути зафіксована хоча б як загальна вхідна кореспонденція. Щодо погоджень на звернення, то можемо зазначити, що вони видаються у вигляді документу і навіть виставляються на сайті служби.

Оскільки запитувач просив інформацію, яка скоріш за все не міститься в якомусь одному документі, а на кількох носіях інформації, то розпоряднику в такому випадку потрібно здійснити вибірку такої інформації. У такому випадку розпорядник має право продовжити строк розгляду запиту (коли він стосується надання великого обсягу інформації або потребує пошуку інформації серед значної кількості даних) та надати інформацію».

«Доступ до правди»