Держаудитслужба відмовилась відповісти, скільки коштів витратили з бюджету на вакцинацію від ковіду

14 Червня 2023 00:00

Державна аудиторська служба України відмовила у наданні інформації про державний аудит використання МОЗ України коштів держбюджету на вакцинацію населення від COVID-19, з посиланням на те, що ця інформація є конфіденційною. Медіаюристка пояснює, чому така відмова є неправомірною.

Користувач платформи «Доступ до правди» Вадим Кобяков звернувся із запитом до Державної аудиторської служби, аби отримати результати аудиту про використання коштів держбюджету на вакцинацію від коронавірусу.

Питання цілком адекватне і цікаве для аудиторії, адже пандемія довго була у фокусі інформаційної уваги, на боротьбу з нею, зокрема на вакцинацію ( як вакцини та оплату роботи медиків, так і інформаційні кампанії з пропаганди вакцинації) витрачались немалі кошти.

Запитувач просив «Надати копії документів (матеріалів) в електронній формі про державний фінансовий аудит здійснений протягом 2020-2023 років використання МОЗ України коштів державного бюджету на вакцинацію населення від COVID-19 (акт перевірки, додатки до нього, тощо)».

На свій запит Вадим Кобяков отримав відмову. У ній повідомили, що «для дослідження під час аудиту та надання аудиторських висновків, які зазначені в аудиторському звіті, використані документи, які за умовами Угоди від 25 січня 2021 року № 5, укладеної між МОЗ та Краун Ейджентс Лімітед на закупівлю вакцин, містять конфіденційну інформацію, на розголошення якої потрібен письмовий дозвіл всіх контрагентів, які були постачальниками / виробниками вакцин проти COVID-19. Відповідно до статті 7 Закону України «Про доступ до публічної інформації» конфіденційна інформація – інформація, доступ до якої обмежено, зокрема юридичною особою, та яка може поширюватися у визначеному ними порядку за їхнім бажанням відповідно до передбачених ними умов».

Медіаюристка ГО «Платформа прав людини» Ольга Вдовенко вважає цю відмову неправомірною.

«Розпорядник запитуваної інформації послався у своїй відмові на те, що вона є конфіденційною і доступ до неї обмежив постачальник вакцини, а розголошення цієї інформації може стати підставою для застосування до країни-покупця цілого ряду договірних санкцій. Більш того, у відмові було застосовано «трискладовий тест» із обґрунтуванням того, чому обмеження інформації перевищує суспільний інтерес і таким обґрунтуванням наче є те, що накладення санкцій за порушення договірних умов, враховуючи їх розмір, може стати фінансовим тягарем для держави Україна. Зазначена відмова є неправомірною тому, що частина 5 статті 6 Закону України «Про доступ до публічної інформації» визначає, що не може бути обмежено доступ до інформації про використання бюджетних коштів одержувачів бюджетних коштів, а також їх виконання за розписами, бюджетними програмами та видатками (крім таємних видатків, відповідно до статті 31 Бюджетного кодексу України), у тому числі до копій відповідних документів, умови отримання цих коштів чи майна, прізвища, імена, по батькові фізичних осіб та найменування юридичних осіб, які отримали ці кошти», - каже Ольга Вдовенко.

Вона звертає увагу також і на те, що частина 8 ст. 6 даного Закону визначає, що обмеженню доступу підлягає інформація, а не документ.

«Якщо документ містить інформацію з обмеженим доступом, для ознайомлення надається інформація, доступ до якої необмежений. На мою думку, така відмова більше виглядає як небажання розпорядника оприлюднити інформацію, ніж реальні ризики, які можуть виникнути у зв'язку із наданням такої інформації, і може бути оскаржена», - підсумовує медіаюристка.

Нагадаємо, за інформацією Центру громадського здоров’я МОЗ України, станом на 8 травня поточного року, на території України залишилось 7 850 692 доз вакцин. У зв’язку з закінченням терміну придатності були знищені понад 1 млн 300 тисяч доз. 

 

«Доступ до правди»