Декларації втонули: НКМЗ програв суди, але декларації депутатів міськради так і не надав

2 Березня 2017 13:54

Новокраматорський машинобудівний завод, попри рішення Донецького апеляційного адміністративного суду, який постановив, що НКМЗ таки має надати копії декларацій своїх працівників, які є депутатами міської ради Краматорська, не надав їх.

«При виконанні постанови було виявлено, що у листопаді 2016 року у приміщенні відділу кадрів та режиму ПАТ НКМЗ, де зберігалися запитувані вами документи, стався порив системи тепломережі, і деякі документи, внаслідок тривалого знаходження в гарячій воді, були зіпсовані та утратили практичне значення, про що працівниками відділу кадрів та режиму ПАТ НКМЗ було складено Акт «Щодо виділення до знищення документів», – ідеться у відповіді підприємства журналісту та громадському активісту Андрію Романенку, координаторові Центру громадського контролю «Дій!-Краматорськ».

 

Також, попри рішення двох судів – першої інстанції та апеляції, НКМЗ продовжує наполягати на своєму трактуванні Закону України «Про доступ до публічної інформації». Зокрема, що не є розпорядником публічної інформації у розумінні ч. 1 ст. 13 закону «Про доступ…», хоча чомусь оминає ч. 2 ст. 13, в якій чітко сказано, що до розпорядників інформації, зобов'язаних оприлюднювати та надавати за запитами інформацію, прирівнюються суб'єкти господарювання, які володіють інформацією, що становить суспільний інтерес (суспільно необхідною інформацією).

Медіаюрист Олександр Бурмагін, ГО «Платформа прав людини», вважає, що даний розпорядник проявив креативний підхід до закриття інформації і не виконання постанови суду.

«Знищення документів, як можливий спосіб втаємничення суспільно-важливої інформації – не новий. Розпорядники, час від часу, намагаються вигадувати щось «креативне». Наприклад, в Рівному декларацію місцевого депутата підприємство, на якому він працював і яке програло суд по відмові в наданні копії на запит журналіста, після відкриття виконавчого провадження – повернуло депутату, оскільки він перестав бути депутатом.

Ця справа зараз в Європейському суді з прав людини.

Багато випадків, коли правоохоронці, таке враження, що сидячи з секундомером, як тільки виходить, встановлений законодавством час зберігання – знищують всю "первічку". В даному випадку, варто все одно пройти процедуру виконавчого провадження, звернутись до поліції про порушення кримінальної за невиконання рішення суду. Щоб провели перевірку і встановили, чи дійсно там присутні всі обставини, які НКМЗ навело у листі. Крім того, якщо говорити про самі декларації (їх копії), варто спробувати отримати їх у фіскальній службі. Якщо, звісно, їх там не знищили і нікуди не відправили. Потім, з чистою совістю, можна буде звернутись за оцінкою до ЄСПЛ».

«Доступ до правди»

Читайте також:

Апеляційний суд зобов’язав НКМЗ надати декларації депутатів міськради

Суд зобов’язав надати декларації 18 депутатів Краматорської міськради, що працюють на НКМЗ

Чому НКМЗ не вважає декларації депутатів Краматорської міськради суспільно важливими?