ДАБІ Одещини відправила запитувача шукати відповідь самостійно

6 Жовтня 2020 09:05

У відповідь на запит ГО «Стоп корупції» щодо скан-копій про готовність до експлуатації одного з об’єктів Державна архітектурно-будівельна інспекція Одещини відправила запитувача «шукати інформацію на сайті самостійно».

Також у паперовій відповіді на запит ДАБІ надала посилання на портал електронної системи в інтернеті e-constructhion.gov.ua і зауважила, що представники організації самостійно можуть отримати запитувану інформацію.

При цьому в Законі України «Про доступ до публічної інформації», зокрема у ст. 22 вказано, що відповідь розпорядника інформації про те, що інформація може бути одержана запитувачем із загальнодоступних джерел вважається неправомірною відмовою в наданні інформації.

До слова, імплементація з українське законодавство положень Конвенції Тромсо дозволить апелювати до відкритих джерел за умови надання конкретного посилання на джерело інформації, де викладені усі запитувані дані. Однак наразі ці положення не стали частиною українського законодавства, та й адреса головної сторінки сайту не може вважатися тим самим конкретним посиланням на джерело, адже не є гіперпосиланням на сторінку, де міститься відповідь.

«Доступ до правди»