Cуд визнав «Укрбуд» розпорядником публічних коштів та зобов’язав його відповісти на запит Сергія Лещенка

20 Лютого 2017 13:35

Дніпровський районний суд Києва постановив, що державна будівельна компанія «Укрбуд» є розпорядником публічних коштів. Про це повідомляє сайт Уповноваженого Верховної Ради з прав людини.  

До Омбудсмана зі скаргою про недотримання Закону України «Про відкритість використання публічних коштів» звернувся  народний депутат України Сергій Лещенко.

Народний депутат поскаржився, що на його запит президент Державної будівельної корпорації «Укрбуд» повідомив, що на БК «Укрбуд» не поширюються положення Закону України «Про відкритість використання публічних коштів», оскільки товариство не належить до підприємств, уповноважених на отримання державних коштів, взяття за ними зобов’язань і здійснення платежів.

В іншому листі від голови правління БК «Укрбуд» йшлося про те, що БК «Укрбуд» не є підприємством, яке зобов’язане оприлюднювати інформацію про використання коштів.

Працівники Секретаріату Уповноваженого встановили, що згідно з інформацією, розміщеною в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань та інформаційної бази даних про ринок цінних паперів України, БК «Укрбуд» є публічним акціонерним товариством, 100% акцій якого належить Кабінету Міністрів України.

«За результатами моніторингу, здійсненого Секретаріатом Уповноваженого в рамках контролю за дотриманням вимог Закону України «Про відкритість використання публічних коштів», що набрав чинності 12 вересня 2015 року, було виявлено неоднозначне розуміння положень цього закону, зокрема щодо визначення суб’єктів господарювання державної і комунальної власності», – зазначила представник Уповноваженого з питань дотримання права на інформацію та представництва у КСУ Ірина Кушнір.

У протоколі про адміністративне правопорушення представника Уповноваженого Верховної Ради України з прав зазначено, що БК «Укрбуд» є суб’єктом господарювання державної власності, а отримані від здійснення ним господарської діяльності кошти – публічними.

 

«Доступ до правди»