COVID-19 і лікарні: як отримати публічну інформацію про реальні запаси медзакладів?

13 Квітня 2020 07:27

Регіональна влада приховує справжній рівень забезпечення лікарень системами індивідуального захисту, який, за даними експертної організації StateWatch, коливається в межах 1-7% від потреб на костюми біозахисту, респіратори та нітрилові рукавички. Про це під час вебінару, який проводила платформа «Доступ до правди», розповів голова StateWatch, керівник антикорупційного проекту «Марлін» Гліб Канєвський.

«Немає інформації про дефіцит елементарних медичних товарів – немає політичної відповідальності за безуспішну підготовку регіону до подолання пандемії», – наголошує Канєвський.

На початку вебінару він звернув увагу на фото, яке оприлюднив головний редактор миколаївського видання «НикВести» Олег Деренюга.

«Це подвір’я міської поліклініки № 5 у Миколаєві. Гаразд, медикам доводиться прати одноразові костюми. Але ж бахіли?! (Update. Це медичні шапочки). Подейкують, що напередодні в цьому костюмі проводили прийом хворих із застудою, брали мазки для аналізу на COVID-19», – написав миколаївський журналіст. 

У свою чергу, Канєвський розповів, що аналітики StateWatch упродовж трьох тижнів збирали інформацію щодо реального забезпечення лікарень системами індивідуального захисту по всіх регіонах України.

Читайте також: Як отримати інформацію про боротьбу з COVID-19 в Україні?

Згідно зі статтею 20 Закону «Про доступ до публічної інформації», у разі якщо запит стосується інформації, необхідної для захисту життя чи свободи особи, щодо стану довкілля, якості харчових продуктів і предметів побуту, аварій, катастроф, небезпечних природних явищ та інших надзвичайних подій, що сталися або можуть статись і загрожують безпеці громадян, відповідь має бути надана не пізніше 48 годин від дня отримання запиту.

«Ми додали в запит експериментальний абзац, яким раніше ніколи не користувалися, що надає право швидко отримати інформацію – не 5 робочих днів, як зазвичай, чи не 20, якщо це відстрочка, а саме 48 годин. Певним чином експеримент провалився, тому що багато розпорядників телефонували і просили почекати, бо в них були об’єктивні обставини, які заважали швидко підготувати відповідь. А були й такі, що в телефонній розмові казали: «Так як ви зареєстровані в Київській області, а запитуєте про лікарні Полтавщини, то це ж не ваш регіон, а отже, ніякої загрози це вам не несе, звертайтеся у свої лікарні». Більше того, нам навіть прийшла офіційна відповідь від Чернігівської ОДА, де доводили що ми не обґрунтували загрозу нашому життю та здоров’ю, тому вони нададуть відповідь впродовж 20 днів, бо їм потрібен час, щоб усе підготувати», – розповів Канєвський.

За його словами, всі відписки або відмови надати відповідь на запит організація буде оскаржувати до Офісу Омбудсмана.

«За нашою практикою, коли починає реагувати Омбудсман, то розпорядники відразу надають інформацію, щоб ми відкликали свою скаргу. Є такі органи влади, куди я роками пишу запити. Там мене знають керівники департаментів, які відповідають за доступ до публічної інформації, знають, що я буду оскаржувати, тому коли вони бачать прізвище, то просто надають інформацію, щоб потім не мати проблем»,  поділився лектор.

Читайте також: Гліб Канєвський: Як подати запит, відповідь на який стане резонансною новиною 

Відповіді на інформаційні запити уже надали Київ, Вінницька, Запорізька, Ів-Франківська, Кіровоградська, Львівська, Миколаївська, Полтавська, Рівненська, Сумська, Тернопільська, Харківська, Херсонська, Хмельницька, Черкаська та Чернівецька області. Натомість Волинська, Дніпропетровська, Донецька, Житомирська, Закарпатська, Київська, Луганська, Одеська та Чернігівська або проігнорували запит, або ж надали неповну інформацію.

«Ми помітили, що там, де нам не хотіли надавати інформацію, чомусь писали, скільки «койкомісць» вони підготували, хоча ми взагалі про це не питали і навіть це слово не вживали. Зараз взагалі всі органи влади скрізь тулять ці «койкомісця». Ніхто не акцентує на питанні, чи є у нас медики, і чи вони захищені, щоб потім лікувати пацієнтів, які опиняться на тих «койкомісцях», – зазначив Гліб Канєвський.

Читайте також: StateWatch розробив форму запиту на інформацію про готовність медзакладів приймати хворих на коронавірус

Ознайомитися із результатами моніторингу можна тут. Усі відповіді на інформаційні запити організація оприлюднювала на своєму сайті, а також у всеукраїнських ЗМІ.

«Ми не хотіли показати, що все погано і не гналися за сенсацією. Натомість цими цифрами хотіли підштовхнути органи влади до того, що їм треба щось робити. Наша інформація викриває те, що всі ті робочі групи та координаційні ради, які вони постворювали – неефективні й не працюють», підсумував експерт.

Він також нагадав, що після розголосу й поширення результатів моніторингу 7 квітня президент України Володимир Зеленський заслухав щоденний звіт уряду та всіх відомств, залучених до боротьби з поширенням COVID-19. На нараді повідомили, що невдовзі у відкритому доступі будуть звіти усіх лікарень щодо їхнього забезпечення засобами захисту, медичним обладнанням проти коронавірусу та працівниками. Нині така платформа нібито фіналізується, а після цього дані з кожного медзакладу перевірять волонтери (наразі частково інформацію можна отримати, якщо скористатися платформою Є ліки ред.)

«Доступ до правди»