Чия земля: суд у Малині ухвалив рішення надати інформацію запитувачу

20 Квітня 2023 00:00

Малинську міську раду змусили через суд дати повну та обґрунтовану відповідь на запит щодо зміни приналежності земельної ділянки. Про це йдеться у рішенні Житомирського окружного адміністративного суду.

До суду, аби відстояти своє право на інформацію, звернувся мешканець, якому Малинська мерія надала неповну відповідь на запит, датований вереснем 2021 року. Він просив суд визнати протиправною бездіяльність виконавчого комітету Малинської міської ради, а також зобов’язати посадовців надати розгорнуте пояснення.

Запитувач запитував наступне:

1)     хто, коли і на якій підставі провів зміну приналежності земель з спільної часткової власності на землі комунальної власності;

2)     коли, де, в якій кількості учасників відбулись збори власників земельних паїв з приводу зміни статусу земель зі спільної часткової власності на комунальну власність;

3)     надати копії відповідних документів, які підтверджують вказані зміни приналежності земель.

Виконавчий комітет Малинської міської ради надав відповідь на запит від 22.09.2021, у якій з посиланням на п.21 розділу Х Перехідних положень Земельного кодексу України роз`яснив підставу для державної реєстрації права комунальної власності на земельні ділянки. Суд визнав, така відповідь справді є неповною та не надає відповідь на поставлені запитання.

Позивач вважав, що відповідь йому дали неповну, а виконком не погоджувався з цим, вважаючи, що надав вичерпну відповідь на запит, а частина інформації відсутня в нього, у зв`язку з чим просить відмовити у задоволенні адміністративного позову.

Суд розглянув позов і дійшов висновку, що відповідь на запит і справді надали з порушеннями. Тож суд зобов’язав Малинську міську раду надати повну відповідь позивачу. Також мерія має відшкодувати йому близько 2000 грн судових витрат.

 

«Доступ до правди»