Чи законно приховувати результати службової перевірки Баканова - коментар юриста

31 Січня 2023 00:00

Служба безпеки України провела службову перевірку стосовно колишнього голови СБУ Івана Баканова, але її результати засекретили. Медіаюрист Микола Гринишак вважає відмову такою, яка порушує право на доступ до публічної інформації.

У своєму запиті журналіст видання «Слово і діло» поцікавився результатами службової перевірки екс-очільника Служби безпеки України.

У відповіді на запит йому повідомили, що інформація службова – і тому має обмежений доступ.

«За інформацією компетентних підрозділів Служби безпеки України щодо зазначеного Вами питання (факту проведення службової перевірки щодо Баканова – авт.) було проведено службову перевірку. Разом з тим зазначаємо, що результати перевірки є інформацією з обмеженим доступом... Відповідно до пункту 1 частини 1 статті 9 Закону «Про доступ до публічної інформації» запитувана інформація є службовою інформацією», – йдеться в листі СБУ.

Адвокат, медіаюрист ГО «Платформа прав людини» Микола Гринишак вважає, що така відповідь Служби безпеки України суперечить діючому законодавству, хоч і містить формальне посилання на Закон «Про доступ до публічної інформації» та Перелік відомостей, що становлять службову інформацію… (затверджений внутрішнім наказом тієї ж СБУ).

«Так, відповідно до п.1 ч.1 ст. 9 цього Закону до службової може належати інформація за сукупності наступних ознак: вона міститься в документах суб'єктів владних повноважень, які становлять внутрівідомчу службову кореспонденцію, доповідні записки, рекомендації, якщо вони пов'язані з розробкою напряму діяльності установи або здійсненням контрольних, наглядових функцій органами державної влади, процесом прийняття рішень і передують публічному обговоренню та/або прийняттю рішень. З відповіді вбачається, що СБУ до службової віднесла інформацію, яка не містить сукупності вказаних ознак», – каже Микола Гринишак.

При цьому, додає адвокат, доступ до таких документів надається відповідно до частини другої статті 6 цього Закону, яка передбачає, що обмеження доступу до інформації здійснюється відповідно до закону при дотриманні сукупності таких вимог:

1) виключно в інтересах національної безпеки, територіальної цілісності або громадського порядку з метою запобігання заворушенням чи кримінальним правопорушенням, для охорони здоров'я населення, для захисту репутації або прав інших людей, для запобігання розголошенню інформації, одержаної конфіденційно, або для підтримання авторитету і неупередженості правосуддя;

2) розголошення інформації може завдати істотної шкоди цим інтересам;

3) шкода від оприлюднення такої інформації переважає суспільний інтерес в її отриманні.

Це трискладовий тест, який зобов’язані застосовувати розпорядники публічної інформації, у випадку коли запитується «засекречена» ними інформація.

«Очевидно, що запитувана інформація щодо службового розслідування відносно колишнього очільника СБУ не відповідає сукупності вказаних вимог – адже запитувалася інформація, що безперечно становить значний суспільний інтерес, вона не стосується інтересів нацбезпеки чи територіальної цілісності тощо, а її розголошення жодним чином на ці інтереси не вплине, і не спричинить ніякої шкоди. Тому ненадання Службою безпеки України запитуваної інформації без застосування трискладового тесту,  не може вважатися достовірною, точною та повною відповіддю на запит про доступ до публічної інформації», – підсумовує Микола Гринишак.

Нагадаємо, в липні 2022 року президент України Володимир Зеленський відсторонив голову СБУ Івана Баканова від посади. Як пояснив глава держави, основною причиною відсторонення стала аномально велика кількість зрадників серед спецслужби. Зеленський зазначив, що було зареєстровано 651 кримінальне провадження щодо державної зради та колабораціонізму співробітників органів прокуратури, досудового розслідування, СБУ та інших правоохоронних органів. Понад 60 співробітників прокуратури та СБУ відкрито перейшли на бік ворога, залишилися на окупованій території та працюють на окупантів. У 198 провадженнях вже повідомлено про підозру основним фігурантам.

Як тоді пояснив заступник керівника Офісу президента Андрій Смирнов, стосовно Баканова буде проведена службова перевірка, за результатом якої і буде вирішено питання звільнення. Вже за кілька днів Баканова звільнили з посади.

«Доступ до правди»