Чи законно приховувати імена членів родини посадовця у відповіді на запит?

25 Серпня 2021 10:45

 

Під час збору інформації для розслідування про ймовірне фіктивне розлучення головного прокурора Рівненщини Андрія Рудницького журналістка видання «Четверта влада» Алла Максимчук надіслала запит до Офісу Генпрокурора. Декларації отримала без частини інформації. Медіаюристка Людмила Опришко коментує законність подібного формату відповіді.

7 червня журналістка «Четвертої влади» Алла Максимчук надіслала запит до Офісу Генерального прокурора і попросила копії усіх декларацій Андрія Рудницького за час його роботи у прокуратурі. 

У відповідь, 14 червня, надійшла відповідь: журналістка отримала копії декларацій із 2004 до 2008-го року. Копії наступних Офіс попросив оплатити і надіслав рахунок. 

Відповідно до частини 4 статті 21 Закону України «Про доступ до публічної інформації» при наданні інформації про себе та інформації, що становить суспільний інтерес, плату за копіювання та друк брати не можна.

Тому Алла Максимчук надіслала повторний запит разом із юристом проєкту «Свої люди» від «Бігус.інфо» Віталієм Гусаком. Але в Офісі Генпрокурора на нього відреагували так само, як і першого разу. 

Через це журналістка надіслала кілька окремих запитів, в яких просила копії декларацій за роки, яких раніше не дали. 

Згодом усі відповіді прийшли. Але це – не всі обмеження публічної інформації, яких припустилися в Офісі Генпрокурора. 

Усі копії декларацій, які на запит отримала журналістка, були без імен членів сім'ї декларанта. 

Інформацію про імена та прізвища членів родини Андрія Рудницького в Офісі Генпрокурора затерли.

Адвокатка, медіаюристка громадської організації «Платформа прав людини» Людмила Опришко стверджує, що приховування відомостей про прізвище, ім'я та по-батькові членів сім'ї декларанта є незаконним.

Так, за частиною 6 статті 6 Закону України «Про доступ до публічної інформації», обмежувати доступ можна лише до тієї інформації, яку забороняє оприлюднювати закон «Про запобігання корупції». 

Людмила Опришко процитувала закон із вичерпним переліком ситуацій, коли дані в декларації можна приховати від публічного доступу.

Абзац четвертий частини 1 статті 47 Закону України «Про запобігання корупції» передбачає, що обмежити доступ можна до такої інформації:

·        номера облікової картки платника податків

·        серії та номера паспорта громадянина України

·        унікального номера запису в Єдиному державному демографічному реєстрі

·        місця проживання людей, що зазначені в декларації

·        дати народження людей, що зазначені в декларації

·        розташування об'єктів, які наводяться в декларації (крім області, району, населеного пункту, де знаходиться об’єкт)

·        номера рахунку в банківській чи іншій фінансовій установі

«Отже, інші відомості з декларацій, в тому числі про прізвище, ім'я та по батькові членів сім'ї декларанта не належать до інформації з обмеженим доступом і повинні залишатись у копії декларації, що надається у відповідь на запит», – каже адвокатка. 

Людмила Опришко порадила журналістам «Четвертої влади» захищати своє право на доступ до публічної інформації, поскаржившись Омбудмену або за позовом до суду. Скаргу Омбусмfну Алла Максимчук надіслала 22 липня. 

Вже наступного дня на електронну пошту журналістки прийшов лист від Секретаріату Уповноваженої з прав людини. У ньому повідомили, що написали в Офіс Генпрокурора лист, щоб з’ясувати обставини можливого порушення. 

Начальник відділу з дотриманням права на звернення Управління моніторингу прав на звернення та інформацію Олександр Донкоглов написав, що після аналізу всієї інформації Уповноважена з прав людини вирішить, як діяти, і нас про це сповістять.  

Нагадаємо, це вже не перша скарга журналісток «Четвертої влади» на обмеження або відмову у доступі до інформації цього року. Зокрема, ми скаржились Омбудсмену через відмову Рівнеради давати біографію заступника начальника Управління містобудування та архітектури Віктора Вівсянника. Також ми готують позов на Державне бюро розслідувань через відмову давати інформацію про зарплату слідчого.

 

 

 «Доступ до правди»