Чи публічна інформація про скарги на адвоката-кандидата до Вищої Ради Правосуддя: рішення суду

14 Серпня 2023 07:54

Фундація DEJURE підтвердила право отримати відповідь на запит про скарги на адвоката у апеляційному суді.

Восьмий апеляційний адміністративний суд залишив без змін рішення № 300/479/23 про визнання протиправною бездіяльності Кваліфікаційно-дисциплінарної комісії адвокатури Київської області.

Нагадаємо, що в січні цього року юристка Фундації DEJURE Христина Буртник звернулася до КДКА із запитом, чи отримувала ця установа скарги на адвоката Олексія Шевчука, і якщо так, то які були прийняті рішення. Олексій Шевчук був кандидатом до Вищої Ради Правосуддя, тож така інформація була важливою й необхідною для аналізу кандидата.

Оскільки відповіді у Фундації не отримали — у лютому звернулися до суду.

У травні цього року Івано-Франківський окружний адміністративний суд визнав протиправним ненадання КДКА інформації за запитом та зобов’язав надати відповідь.

У результаті КДКА таки надала активістам інформацію — проте не всю, тож вони повторно звернулися до них (та це інша історія). А от адвокат у цій справі намагався оскаржити рішення суду, начебто воно «порушує його права та інтереси».

Втім, справу адвокат програв, а Восьмий апеляційний адміністративний суд підтвердив, що КДКА є розпорядником публічної інформації та має відповідати на запити.

«Ми вдячні як Івано-Франківському окружному адміністративному суду, так і Восьмому апеляційному адміністративному суду за їхні рішення, і будемо далі боротися проти приховування публічної інформації, яку намагаються закрити ті чи інші органи влади», - кажуть у Фундації DEJURE.

 

«Доступ до правди»Е