Чи можна надавати на запит біографічні довідки працівників ВНЗ?

13 Березня 2018 10:30

Адміністрація Східноєвропейського національного університету відмовила надати на інформаційний запит біографічну довідку працівниці університету, пославшись на закон про захист персональних даних.

 

«Доступ до правди» звернувся до юристки Центру демократії та верховенства права Христини Буртник з проханням прокоментувати, чи є дана відмова правомірною з точки зору ЗУ «Про доступ до публічної інформації», а також відповісти на запитання, чи зобов’язаний ВНЗ надавати на запит біографічні довідки працівників:

- З одного боку, розпорядник відмовляє з підстави, що інформація містить персональні дані, а отже, є обмеженою у доступі. Відмова із такої підстави є законною тільки у випадку, коли розпорядник застосовує «трискладовий тест», передбачений частиною другою статті 6 Закону України «Про доступ до публічної інформації». У випадку запитувача ВНЗ цього не зробив. Отже, відмова є незаконною.

З іншого боку, чи зобов’язаний взагалі ВНЗ надавати на запит біографічні довідки працівників?

Навчальний заклад, відповідно до ст. 13 Закону України «Про доступ до публічної інформації» може бути розпорядником не всієї інформації, якою він володіє, а тільки:

-          стосовно інформації щодо використання бюджетних коштів (як юридична особа, що фінансується з державного чи  місцевого бюджету)

або

-          стосовно інформації, пов'язаної з виконанням делегованих обов'язків (як особа, що виконує делеговані повноваження суб'єктів владних повноважень у сфері освіти)

На мою думку, біографічна довідка, яку просив надати запитувач, не підпадає під категорії інформації, які ВНЗ зобов’язаний надавати на запити. Якщо тільки ця інформація не становить суспільний інтерес, який потрібно додатково обґрунтувати.

 

«Доступ до правди»