Чи може розпорядник відповідати на запит на своєму сайті?

20 Жовтня 2021 10:55

Чи має право розпорядник публікувати запит і відповідь на нього на своєму інформаційному ресурсі, замість того, щоб надіслати відповідь запитувачеві? За яких умов це буде вважатись правомірною і коректною відповіддю на запит? Ситуацію роз’яснює юристка ГО «Платформа прав людини» Ольга Вдовенко.

Перечинська міська рада опублікувала на своєму сайті фото написаного від руки запиту на публічну інформацію, а під ним розмістила відповідь на запит. 

Коментує Ольга Вдовенко:

1)     Розміщувати запит і відповідь у публічному просторі можна

Відповідно до ст. 1 Закону України «Про доступ до публічної інформації» публічна інформація – це відображена та задокументована будь-якими засобами та на будь-яких носіях інформація, що була отримана або створена в процесі виконання суб'єктами владних повноважень своїх обов'язків, передбачених чинним законодавством, або яка знаходиться у володінні суб'єктів владних повноважень, інших розпорядників публічної інформації, визначених цим Законом.

За своєю природою запит на інформацію, який розпорядник отримує під час здійснення своїх повноважень є публічною інформацією. Так само і відповідь розпорядника є публічною інформацією.

2)      Увага: персональні дані!

Відповідно, обидва документи можуть бути надані у відповідь на інший запит чи опубліковані (в тому числі і у формі відкритих даних – відсканований) за умови, що в цих документах буде знеособлено персональні дані запитувача, або він надав згоду на поширення такої інформації.

Що стосується публікації саме цього запиту та відповіді на нього в контексті того, що персональні дані запитувача відкриті, то відповідно до Закону України «Про захист персональних даних» не є конфіденційною інформацією персональні дані, що стосуються здійснення особою, уповноваженою на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, посадових або службових повноважень. Даний запит був направлений депутатом Перечинської міської ради, який є особою уповноваженою на функції місцевого самоврядування.

3)      Відповідь на сайті = відповідь запитувачу?

Відповідь розпорядника інформації про те, що інформація може бути одержана запитувачем із загальнодоступних джерел вважається неправомірною відмовою в наданні інформації і таким чином, публікація відповіді на сайті не буде вважатись відповіддю на запит – розпорядник зобов’язаний надіслати відповідь запитувачу.

Створити розділ на сайті для відповідей розпорядник може, це не заборонено (з урахуванням вимог щодо персональних даних), але це не дає права не направляти відповідь безпосередньо запитувачеві. Відповідь запитувачу є обов’язковою!

 

«Доступ до правди»

 

Колаж Марії Кравченко для «Доступу до правди»