Чи може місцева рада не знати про сплачену за оренду землі суму

10 Січня 2022 08:53

Черкаська міська рада не має інформації про те, яку суму орендної плати перераховує орендар земельної ділянки. Юристка Христина Буртник каже, що за такою відповіддю може стояти спроба приховати інформацію.

Журналісти черкаського видання «18000» звернулись із запитом до міської ради Черкас, аби дізнатися: скільки ж орендар платить за оренду ділянки у «козирному місці», де планують, до слова, звести висотну забудову.

Річ у тому, що ділянка площею 0,5 га розташована біля підніжжя Замкової гори. Саме на ній планують житлову висотну забудову, проти якої активно виступають жителі Черкас. Офіційний забудовник – ПП «Надія», афілійоване з бізнесовою родиною Казарянів, водночас орендарем ділянки з 2007 року є ПП «Агропром-1992», яке контролює відомий у місті будівельник Бурський.

Черкаська окружна прокуратура вивчає питання виділення земельних ділянок під забудову за адресами Замковий узвіз, 1 та вулиця Гагаріна, 60. Попередньо проти забудови Замкового та знесення історичних будинків мітингували небайдужі черкасці.

Причиною цьому став допис міського голови Черкас Анатолія Бондаренка в фейсбуці, який продемонстрував остаточний варіант забудови узвозу, з якого чітко видно обмеження оглядовості на Дніпро зі скверу імені Богдана Хмельницького. Також суттєво звужується тротуар по самому Замковому узвозу.

Тож усі ці фактори зумовили високий суспільний інтерес до долі ділянки, законності та прозорості її оренди і користування.

В офіційній відповіді міської ради на запит «18000» зазначають, що ПП «Агропром-1992» орендує ще низку ділянок у місті і, відповідно, орендний платіж сплачує єдиною сумою, а інформації стосовно структури цього платежу у чиновників немає. Водночас вони зауважують, що боргу за оренду ПП «Агропром-1992» немає.

«Така відповідь міськради може бути спробою приховати реальну вартість оренди земельної ділянки. Відповідно до частини п’ятої статті 6 Закону «Про доступ до публічної інформації» не може бути обмежено доступ до інформації, зокрема, про володіння і користування комунальним майном. Отже, інформація про користування земельною ділянкою, в тому числі, вартість оренди є відкритою інформацією. Вартість такої оренди повинна бути передбачена у договорі, який укладався з відповідним підприємством. Тому міськрада безумовно володіє запитуваною інформацією і повинна була надати її на запит. Навіть якщо орендна плата сплачувалась орендарем одним платежем за кілька земельних ділянок, то логічно, що розпорядник інформації перевіряє чи сплачена сума відповідає загальній сумі за кожну земельну ділянку. У цій ситуації можу порадити запитувачу надіслати ще один запит і попросити: копію договору оренди на вказану земельну ділянку, а також всі додаткові угоди до цього договору (в них може бути положення про зміни до умов договору). Такі документи міськрада теж повинна надавати відповідно до частини п’ятої статті 6 Закону «Про доступ до публічної інформації»,  – коментує юристка Фундації DEJURE Христина Буртник.

Христина Буртник також додає, що запитувач може попросити інформацію про всі платежі, які надійшли від вказаного підприємства за оренду земельних ділянок, та документи, які підтверджують надходження коштів. Вказане дасть змогу перевірити, чи не збрехав розпорядник про те, що орендар платить все одним платежем.

 

«Доступ до правди»