Чи може бути конфіденційною інформація про фільм на День Незалежності?

6 Грудня 2021 16:09

Журналістка Dozorro Валерія Залевська спробувала дізнатися, хто знімав фільм про святкування Дня Незалежності та за які гроші. На запит їй відповіли, що інформація конфіденційна. Чи може бути конфіденційною інформація про бюджетні витрати? З'ясовуємо подробиці.

Валерія Залевська у своєму блозі нагадує, що для святкування Дня Незалежності у 2021 році витратили рекордну суму — щонайменше 240 млн грн. Понад 40 млн з цих грошей скерували на виробництво різного роду відеопродукції: фільмування урочистостей, ролики про історію незалежності та документальний серіал про святкування Дня Незалежності 2021 року. Останній вартував бюджету майже 10 млн грн. 

Виробництво цього серіалу, як і більшість закупівель до Дня Незалежності, придбали без конкурсу — за переговорною процедурою. Однак про такі закупівлі все одно звітують у Prozorro, тому ми бачимо, на що і скільки коштів витратили, і хто отримав підряд.

9,8 млн грн від ДП «Центр захисту інформаційного простору» отримає компанія «Лайт коммунікейшн». За ці кошти вона зобов’язалася до кінця року виготовити 26 ігрових відеороликів по 60 секунд, ігровий відеоролик на 90 секунд, а також документальний фільм на 26 хвилин. Серія має розкривати День Незалежності України як свято усієї нації, акцентуючи увагу на концепції єдності й цивілізаційному розвитку українського народу.

При цьому, нагадаємо, у кінці вересня на центральних телеканалах України показали фільм про цьогорічне святкування Дня Незалежності. У ролику не було ніякої інформації про виробників. Однак його хронометраж 55 хв був дуже наближений до загального хронометражу відеопродуктів, виробництво яких замовив Центр захисту інформаційного простору у «Лайт коммунікейшн» (53 хв 30 с). Тому в Dozorro загалом припустили, що це може бути саме той продукт, який придбали під час закупівлі влітку.

Однак досить швидко Офіс Президента пояснив виданню Бабель, що цей фільм робили без залучення державних коштів. І його виробником був головний режисер продакшену Goodmedia Андрій Нестеренко. Він же — і режисер цьогорічного параду до Дня Незалежності в столиці.

Чи справді це так?

У відповідь на офіційний запит від Transparency International Ukraine Офіс Президента надав трохи іншу інформацію. У листі заявили, що спецпроєкт, а саме так ОП називає фільм «30 років незалежності. За лаштунками», створювали працівники прес-служби ОП із залученням кількох компаній та креативних груп, які брали безпосередню участь у підготовці низки урочистих заходів з нагоди святкування 30-ї річниці Незалежності України.

Журналістка намагалася дізнатися, що це були за компанії та креативні групи: просили надати коди їхніх ЄДРПОУ і коди закупівель, якщо їхні послуги купували за бюджетні кошти. В ОП відповіли, що компанії і креативні групи працювали безоплатно, тому закупівель не було. А прохання надати їхні коди ЄДРПОУ проігнорували. 

А що ж тоді з відеоматеріалами за 9,8 млн грн з державного бюджету, виробництво яких придбали влітку? Якщо це не фільм від Офісу Президента, де і коли ми зможемо їх переглянути.

Ці питання скерували до замовника послуг з виробництва серіалу — ДП «Центр захисту інформаційного простору». Однак у ДП нам відповіли, що не вони будуть публікувати ці матеріали, тому не можуть сказати, коли і де їх можна буде побачити.

У Dozorro не зупинилися і попросили їх надати коди ЄДРПОУ установи, на баланс якої мають передати ці відео, коли вони будуть готові, або просто установи, яка буде відповідати за їхню публікацію. Якщо ж відео вже оприлюднені, просили надати на них посилання, або надати код ЄДРПОУ підприємства, на балансі якого вони перебувають.

У відповідь на цей запит повідомили, що запитувана нами інформація конфіденційна, бо стосується планів діяльності підприємства. 

Офіс Президента не відповів на запит по суті, як того вимагає закон.

Та й інформацію, яку запитували у Центру захисту інформаційного простору, не можна вважати конфіденційною одразу з декількох причини. Насамперед, не можна обмежувати доступ до інформації, яка стосується бюджетних коштів. А згідно з договором, серіал будуть проплачувати саме коштом держбюджету. Крім цього, не можна обмежувати дані про діяльність держпідприємств. Та й загалом, якщо суспільна користь від розкриття інформації буде більшою за шкоду, яку це може спричинити, немає підстав цього не робити. Тому держпідприємство щонайменше мало б перевірити запит за всіма потрібними критеріями, чого, судячи з відповіді, воно не зробило.

Журналісти Dozorro мають намір звернутись до Уповноваженого з прав людини.

А ми нагадуємо вам, що якщо у вашій громаді чи місті відбувається якесь святкове дійстсво – фестиваль, день села, відзначення річниці заснування чи свято врожаю – то ви маєте право знати, кому, скільки і за що заплатили. Чому маєте право? Аргументи перечитуємо на абзац вище.

Читайте також: Як правильно скласти запит про кошти, виділені на подію? Поради юристки

Інтрига в Івано-Франківську: на що витратили мільйон гривень з міського бюджету

Із усіма запитами Dozorro та відповідями на них ви можете ознайомитися за посиланням.

 

«Доступ до правди»