Чи має сільський голова знати, хто і скільки сплатив податків до бюджету

12 Грудня 2023 00:00

Користувачка платформи «Доступ до правди» Мар’яна Согуйко попросила голови Давидівської сільської ради інформацію за кілька років про те, хто і скільки податків сплатив до бюджету ради. Більше того – запитала про конкретних підприємців, які працюють на території парку розваг і цікавилась конкретними податками.  

Голова Давидівської сільської ради відповів, що інформацією не володіє, а запит пересилає відповідному розпоряднику – податковій.

Чи коректно повівся розпорядник, ми запитали у адвоката, юриста ГО «Платформа прав людини» Миколи Гринишака.

Микола Гринишак зауважує, що, як вбачається з тексту запиту – він стосується частини податків, які встановлюються за рішенням органів місцевого самоврядування (сільських, міських рад, тощо).

«Відповідно до п 12.3.3. ст. 12 Податкового Кодексу України, контролюючі органи відповідно до Бюджетного кодексу України подають органам місцевого самоврядування у розрізі джерел доходів звітність: про суми нарахованих та сплачених податків та/або зборів, суми податкового боргу та надмірно сплачених до місцевих бюджетів податків та/або зборів на відповідних територіях - щомісячно, не пізніше 10 числа місяця, що настає за звітним. Якщо така звітність містить конкретизовані дані, то у розпорядника не було підстав для перенаправлення запиту до іншого органу – Державної податкової служби. Тому в такому випадку дії розпорядника вважатимуться неправомірними, та він фактично незаконно відмовив в наданні публічної інформації, адже відповідно до ч. 1 ст. 1 Закону України «Про доступ до публічної інформації», публічна інформація - це відображена та задокументована будь-якими засобами та на будь-яких носіях інформація, що була отримана або створена в процесі виконання суб'єктами владних повноважень своїх обов'язків, передбачених чинним законодавством, або яка знаходиться у володінні суб'єктів владних повноважень, інших розпорядників публічної інформації, визначених цим Законом.

Разом з тим, якщо розпорядник дійсно не володіє деталізовано інформацією (по видах податків, їх сумах від платників), тоді він обґрунтовано перенаправив запит до розпорядника, в якого точно є така інформація – до відповідного Управління ДПС України», - пояснює експерт.

Тож, якщо підсумувати відповідь, то сільський голова має знати, хто платить податки у сільський бюджет, а також яка загальна сума податків, а от чи має знати він ці дані в конкретному розрізі за конкретні податки – це ще відкрите питання.

«Доступ до правди»