Чи є біографія прокурора публічною інформацією? Коментар юриста

20 Січня 2020 08:18

Прокуратура Дніпропетровської області відмовила запитувачеві, який просив надати біографію прокурорки Дніпропетровської місцевої прокуратури №4 Юлії Яковенко. Чи законною є така відмова – пояснює медіа-юристка громадської організації «Центр демократії та верховенства права» Христина Буртник. Запит і відповідь на нього оприлюднені на платформі «Доступ до правди».

 

«Звичайно кожна особа має право на приватність, яке гарантується нормами Конституції України та чинним законодавством. Це право мають також і службові та посадові особи органів влади чи місцевого самоврядування. Законодавством до конфіденційної інформації про фізичну особу віднесено дані про її національність, освіту, сімейний стан, релігійні переконання, стан здоров'я, а також адреса, дата і місце народження (стаття 11 Закону «Про інформацію»). Деякі із цих відомостей містяться у автобіографіях, які знаходяться у особових справах і перебувають у володінні розпорядників інформації (отже, є публічною інформацією)», – наголосила експертка.

Вона також зазначила, що відповідно до частини другої статті 5 Закону «Про захист персональних даних» не є конфіденційною інформацією персональні дані, що стосуються здійснення особою, яка займає посаду, пов’язану з виконанням функцій держави або органів місцевого самоврядування, посадових або службових повноважень.

За словами Буртник, у даному випадку йдеться не лише про ім’я посадовця. Більш детально про персональні дані такої категорії осіб роз’яснив Пленум Вищого адміністративного суду України у своїй постанові №10 від 29 вересня 2016 року: «5.8 … у разі, якщо до посади, пов’язаної з виконанням функцій держави або органів місцевого самоврядування, встановлені кваліфікаційні чи інші обов’язкові для займання цієї посади вимоги, такі як освіта, досвід роботи, знання іноземної мови, відсутність судимості тощо, така інформація не є конфіденційною».

Відповідно до статті 27 Закону «Про прокуратуру» прокурором окружної прокуратури може бути призначений громадянин України, який має вищу юридичну освіту, стаж роботи в галузі права не менше двох років та володіє державною мовою (у цій же статті деталізовано, що саме для цілей цього Закону розуміється під вказаними критеріями). Інші кваліфікаційні вимоги встановлені для зайняття посади прокурора обласної, Генеральної чи Спеціалізованої антикорупційної прокуратури. Також Законом «Про прокуратуру» встановлено, що не може бути призначена на посаду прокурора особа, яка: 1) визнана судом обмежено дієздатною або недієздатною; 2) має захворювання, що перешкоджає виконанню обов’язків прокурора; 3) має незняту чи непогашену судимість або на яку накладалося адміністративне стягнення за вчинення корупційного правопорушення.

У даному випадку у автобіографії відкритою є інформація про:
• університет і спеціальність, яку закінчував прокурор
• відомості про попередню роботу/и у галузі права
• володіння державною мовою

«Чи повинен розпорядник інформації надавати автобіографію працівника? Так, оскільки, як ми з’ясували вище, у таких документах є відкрита інформація. Оскільки поряд із відкритою інформацією міститься і конфіденційна, розпорядник повинен застосувати «трискладовий тест» до такої інформації (частина друга статті 6 Закону «Про доступ до публічної інформації»), за допомогою, якого вирішити чи переважає суспільний інтерес в розголошенні інформації над захистом права приватності конкретного чиновника. Якщо суспільний інтерес (відповідно до статті 7 Закону, цей суспільний інтерес повинен полягати в інтересах національної безпеки, економічного добробуту та прав людини) переважає – розпорядник повинен надати окрім відкритої також інформацію щодо якої суспільний інтерес переважає. Якщо ж переважить інтерес захисту права на приватність – розпорядник повинен надати копію автобіографії, вилучивши при цьому, наприклад шляхом ретушування, конфіденційну інформацію. Це передбачено частиною сьомою статті 6 Закону «Про доступ до публічної інформації».

«Доступ до правди»

Читайте також:

Журналістка позивається до СБУ через відмову надати декларацію Баканова

Суд зобов’язав Нацбанк надати інформацію про штатний розпис та оклади працівників

Персональні дані чи публічна інформація? Як суд визначив суспільний інтерес у запиті про освіту вчителів

Суд: Інформація про громадянство заступника директора НАБУ не є конфіденційною