Чи буде в цьому році індексація пенсій

19 Лютого 2024 00:00

У березні в Україні проводять індексацію пенсій. У Пенсійному фонді України у відповідь на запит «Апострофу» розповіли, чи варто очікувати підвищення пенсій цього року.

Як зазначає видання, з отриманої відповіді випливає, що в поки що не можуть з абсолютною впевненістю сказати, чи відбудеться індексація пенсій в березні 2024 року.

«Частиною другою статті 42 закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» визначено, що для забезпечення індексації пенсії щороку з 1 березня проводиться перерахунок раніше призначених пенсій шляхом збільшення показника середньої заробітної плати (доходу) в Україні, з якої сплачено страхові внески, та який враховується для обчислення пенсії. Розмір та порядок такого збільшення визначаються у межах бюджету Пенсійного фонду за рішенням Кабінету міністрів України з урахуванням мінімального розміру збільшення, визначеного абзацом другим цієї частини. Відповіді на зазначені у листі питання можливо буде надати у разі прийняття урядом відповідного рішення», - йдеться у повідомленні.

Раніше повідомлялось, що у разі проведення березневої індексації підвищення пенсій у середньому складе приблизно 13%, проте точну цифру має назвати Кабінет міністрів.

У березні також очікується підвищення мінімальної та максимальної пенсії. Згідно із законом про державний бюджет України на 2024 рік, з 1 січня збільшено прожитковий мінімум, зокрема для осіб, що втратили працездатність. Саме до прожиткового мінімуму для непрацездатних прив’язані розміри мінімальної та максимальної пенсій.

 Проте, як повідомили у Пенсійному фонді, згідно з прикінцевими положеннями закону про держбюджет, «перерахунок пенсій, надбавок, підвищень та інших доплат до пенсії, який здійснюється з урахуванням розміру прожиткового мінімуму для непрацездатних осіб, встановленого законом на 01.01.2024, проводиться з 01.03.2024 разом із здійсненням щорічної індексації пенсії».

Як відомо, згідно з бюджетом-2024, з 1 січня прожитковий мінімум для непрацездатних осіб збільшено з 2093 гривень до 2361 гривні. Відповідно, мінімальна пенсія в Україні буде збільшена до 2361 гривні, максимальна – до 23,61 тис. гривень (десять розмірів прожиткового мінімуму для непрацездатних).

 

   «Доступ до правди»