Декларації військових прокурорів мають бути публічні, проте НАЗК постанову ГПУ не виконує

2 Жовтня 2019 10:22

Заступник Генерального прокурора – головний військовий прокурор Віктор Чумак скасував рішення свого попередника Анатолія Матіоса, через яке декларації військових прокурорів вилучили з публічного доступу. Тепер Національне агентство з питань запобігання корупції (НАЗК) одразу після отримання цього рішення повинне його виконати та оприлюднити декларації прокурорів, пише Центр протидії корупції.

«Відтепер інформація про статки військових прокурорів стане відкритою і кожен громадянин матиме змогу ознайомитися з нею на офіційному веб-сайті НАЗК», – пише сайт Генеральної прокуратури України. 

Йдеться про постанову про застосування заходів спеціальної безпеки у вигляді забезпечення конфіденційності даних низки посадових осіб військової прокуратури, прийняту 31 березня 2017 року Матіосом. Тоді з Реєстру НАЗК зникло 72 декларації військових прокурорів, а зараз їх удвічі більше, бо вони ще мали подати щорічні декларації за 2018 рік. 

ГО «Центр протидії корупції» безуспішно вимагав скасування цього документу в суді через його незаконність.

«Ми декілька років вимагали в суді скасування цього безпідставного документу. Він прийнятий під приводом забезпечення безпеки прокурорів, а насправді слугував для того, аби громадськість та журналісти не могли відстежувати їхні статки», – коментує членкиня правління ЦПК Олена Щербан

Рішення приховати декларації військових прокурорів Матіос та ГПУ пояснювали загрозою через конфлікт з Росією. Разом з тим, майнові декларації прокурорів не містять жодної інформації, розголошення якої може загрожувати їхній безпеці. 

Серед засекречених опинилися декларації заступників Головного військового прокурора Віктора Короля і Дмитра Борзих, начальника слідчого відділу Головної військової прокуратури ГПУ Сергія Личика та Військового прокурора Маріупольського гарнізону Олега Улановського.

Заступник Матіоса Дмитро Борзих, наприклад, став фігурантом журналістського розслідування через невідповідність статків та способу життя доходам.

Юристи ЦПК наголошують, що публічність декларацій та змін до них є гарантією забезпечення належного фінансового контролю, передбаченого законом, а також громадського контролю. Закриті декларації призводять до позбавлення суспільства механізмів та інструментів нагляду за майновим станом прокурорів.

Проте рішення Чумака досі не виконано: ще 27 вересня більшість членів НАЗК відмовилися розблокувати доступ до цих документів на офіційному сайті, хоча рішення головного військового прокурора мали виконати одразу. 

У агентстві пішли шляхом бюрократичного листування: вони просять ГПУ уточнити, які декларації потрібно відкрити  подані після скасування скандальної постанови Матіоса чи також і попередні.

«З метою належного виконання постанови Головного військового прокурора від 16.09.2019 Голова НАЗК просить повідомити, щодо яких декларацій військових прокурорів скасовуються заходи безпеки – тих, що подаються після ухвалення відповідної постанови 16 вересня 2019 року, чи також декларацій та повідомлень про суттєві зміни в майновому стані, які були подані в період дії спеціальних заходів безпеки», – ідеться в офіційному коментарі НАЗК.

Також суспільство не має доступу до декларацій посадовців Служби безпеки України. Зокрема, призначений президентом глава СБУ Іван Баканов, сказав, що закон не зобов'язує його подавати декларацію, тому він цього робити не буде.  

Читайте також: Щодо неправомірності відмови СБУ надати декларацію Баканова: «Доступ регламентовано законом, а не правилами системи»

 

«Доступ до правди»