Чому зарплати очільників комунальних підприємств Слов’янська – не конфіденційна інформація

1 Грудня 2021 08:49

Активіст Дмитро Браславський звернувся із запитом про зарплату очільників низки комунальних підприємств до Слов‘янської міської військово-цивільної адміністрації. Натомість почув, що інформація конфіденційна. Пояснюємо, чому відмова – неправомірна.

Дмитро Браславський надіслав запит до Слов‘янської міської військово-цивільної адміністрації і запитав, скільки у жовтні отримали керівники комунальних підприємств КП «Керуюча компанія «ЖЕК №4»,  КП «Контора похоронного обслуговування», КП «АТП 052814», КП «Словміськводоканал».

Читайте також: Активісту погрожують передачею персональних даних в поліцію і медіа через запит про зарплати у Слов’янській ВЦА

«Якщо вам здається, що ці комунальні підприємства погано працюють, то варто поглянути на зарплати їхніх керівників», - каже Дмитро Браславський, тож намір був оцінити раціональність витрати бюджетних коштів на подібний менеджмент.

Активіст отримав відмову: мовляв, керівники вищезгаданих підприємств отримують заробітну плату не з міського чи державного бюджету, тож і інформація про обсяги – конфіденційна.

Спроби заявити, що саме зарплати – це гроші від господарської діяльності, а не з бюджету, тому це конфіденційна інформація, є досить типовим формулюванням з боку регіональних КП. Однак Господарський кодекс і закон «Про доступ до публічної інформації» мають іншу позицію, ніж місцеві чиновники.

Читайте також: Про що можна запитувати комунальні підприємства?

«Доступ до інформації про діяльність комунальних підприємств надає можливість громадськості контролювати законність та обґрунтованість рішень органів місцевого самоврядування щодо їх створення та діяльності, необхідності їх фінансування, належного виконання такими підприємствами визначених для них завдань, дотримання ними законодавства України, належне, цільове, не надмірне, в визначених законодавством України межах, використання грошових коштів, майна, яке є комунальною власністю», — зазначає медіаюристка ГО «Платформа прав людини» Ольга Вдовенко.

Вона нагадує, що «структура, принципи формування і розмір винагороди керівника та членів наглядової ради комунального унітарного підприємства, включаючи компенсаційні пакети і додаткові блага, які вони отримують (або на отримання яких мають право) під час виконання посадових обов’язків, а також у зв’язку із звільненням» є тією інформацією про комунальні підприємства, яка не просто має бути надана у відповідь на запит, але і періодично оприлюднюватись, відповідно до положень Господарського кодексу.

Тож відповідь Дмитру Браславському була неправомірною відмовою і може бути оскаржена у адміністративному суді або до Уповноваженого з прав людини.

 

«Доступ до правди»