Чому у Тернополі не вирішують питання з вуличними котами: що відповіли у міській раді

10 Липня 2023 00:00

Журналісти тернопільського видання «20 хвилин» отримали відповідь на запит від міської ради щодо проблеми вуличних котів. Як і минулоріч – частину запитань проігнорували, а на решту відповіли без конкретики.

Журналісти видання «20 хвилин» 30 червня отримали відповідь на запит щодо вуличних котів, яку підготував начальник управління житлово-комунального господарства, благоустрою та екології міської ради Олег Соколовський.

Публікуємо надіслані до Тернопільської міської ради запитання та відповіді на них, відповідно до запиту

1. Хто відповідальний за вуличних тварин, які живуть у підвалах?

«Догляд за безпритульними тваринами здійснюється опікунами, які добровільно піклуються за тваринами на певній території».

2. Які пропозиції та альтернативні варіанти для прилаштування безпритульних котів пропонує Тернопільська міська рада? (можливо, притулки, центри для перетримки тварин тощо).

«Тернопільська міська рада створила Центр стерилізації та тимчасового утримання безпритульних тварин у селі Дичків Тернопільського району. На базі нього проводяться роботи з регулювання чисельності безпритульних тварин, зокрема собак (отже, котів нема де прилаштувати – прим.). Котів підгодовують небайдужі тернополяни, роблять їм саморобні мисочки і поїлки».

3. Які рішення пропонує міська влада у випадку, якщо через котів у підвалі будинку завелись комахи, і слід здійснити дезінсекцію? Чи є безкоштовні програми, які дозволяють це зробити?

«Управління багатоквартирним будинком здійснюється управителем на підставі договору із співвласниками згідно переліку послуг, одним з яких є – виконання робіт із дезінсекції. Окрім цього, зазначаємо, що відповідно до наказу Державного комітету України з питань житлово-комунального господарства «Про затвердження Правил утримання жилих будинків та прибудинкових територій»: «у підвалах слід забезпечити захист приміщень від проникнення тварин: гризунів, кішок, собак».

4. У Тернополі діє програма стерилізації безпритульних тварин, на яку щороку проводиться тендер. Яка ситуація із програмою наразі, станом на червень 2023 року? Скільки безпритульних тварин стерилізовано (у тому числі – скільки котів)?

«Роботи з регулювання чисельності безпритульних тварин (собак) у Тернопільській міській територіальній громаді здійснюються відповідно до виділеного фінансування з міського бюджету та укладеного договору з спеціалізованою організацією (назви якої нам не вказали – прим.). Стерилізація безпритульних котів проводиться активними волонтерами, згідно мінімальної оплати за медичні матеріали та транспортні витрати (безкоштовні центри стерилізації не з’явились – прим.)».

5. Чи піднімала міська рада питання, аби вести облік безпритульних тварин (зокрема котів, як це зробили у Львові) і регулювати їхню чисельність?

«При виконанні робіт міська рада керується чинним законодавством, де передбачено, що регулювання чисельності безпритульних тварин, згідно договорів, здійснюють підприємства з питань утримання та поводження з тваринами (у разі їх створення), юридичні особи і фізичні особи – підприємці (тобто, міська рада нічого не робить – прим.). Вони забезпечують вилов, проведення ветогляду, карантинування, дегельмінтизацію та обробку від паразитів, вакцинацію, в тому числі від сказу, біостерилізацію, післяопераційну перетримку, ідентифікацію, надання ветеринарної допомоги (за необхідності), повернення до ареалу перебування (місць вилову) для вільного проживання».

На запитання: «Чи піднімала міська рада питання, аби облаштувати у Тернополі місця для харчування безпритульних тварин та зробити поїлки?», відповіді ми так і не отримали.

«Якщо підсумувати, то за понад пів року позиція міської ради щодо вуличних котів не змінилась. Безкоштовної стерилізації досі немає, і це питання навіть не обговорювали. Як і створення бодай елементарних прихистків, аби коти не жили у підвалах… Чисельність котів також ніхто не регулює. Це поклали на незрозумілі «підприємства з питань утримання та поводження з тваринами, юридичних та фізичних осіб», які не факт, що є взагалі. А за котами залишається доглядати тим, хто ними опікується, поки міська влада залишається осторонь», - зазначають в редакції «20 хвилин».

 

 

«Доступ до правди»