Чому перестали оцінювати якість повітря у Запоріжжі?

2 Грудня 2021 08:00

Увага до екологічних питань – надзвичайно важлива, бо впливає на якість нашого життя. Тож якщо щось не так  пишіть запит і запитуйте, бо екологічна інформація не підлягає обмеженню в доступі.

Рівень забрудненості повітря завжди був дуже важливим екологічним показником. У Телеграмі навіть з'явилися боти, які регулярно повідомляють про рівень забрудненості у великих містах і низку природних катаклізмів, що гостро дали відчути, як це, коли важко дихати. Такими стали пилові бурі, пожежі на торф’яниках і в лісах, викиди зі станцій очищення та переробки тощо.

 

Проте не у всіх містах така інформація доступна.

Читайте також: Інформація про стан довкілля не може бути засекреченою – роз’яснення юриста

Так сталось у Запоріжжі, де з 26 жовтня перестала працювати мобільна лабораторія моніторингу повітря. Це виявили журналісти «Запорізького проекту розслідувань» і одразу надіслали запит розпоряднику – Запорізькому обласному центру контролю та профілактики хвороб.

Увагу журналістів привернуло те, що останнім часом на сайті центру перестала публікуватися інформація про забруднення повітря у Запоріжжі. Тож вони надіслали до центру запит з проханням повідомити про причини відсутності цих даних.

У відповіді на запит центр повідомив: «Обладнання та автомобіль мобільної лабораторії моніторингу довкілля потребує періодичного ремонту та обслуговування. З 26 жовтня проводиться технічне обслуговування автомобілю лабораторії». Дату завершення обслуговування у центрі не повідомили.

Тимчасова поломка техніки, плановий ремонт лабораторії, завершення терміну дії фінансування проекту, чиясь злочинна недбалість, звільнення людини, яка публікувала дані – це неповний перелік потенційних причин, чому ці дані могли перестати публікувати. А от запит про причини – це сигнал для установи, що ці дані потрібні, що за роботою установи слідкують, а громадяни ставляться небайдуже до якості свого життя.

Читайте також: Все про екологічну інформацію: де брати і про що запитувати

Тож коли бачите, що якась важлива публічна інформація більше не публікується – запитуйте. Не давайте владі розслаблятися!

«Доступ до правди»