Чому у Львові не всі трамваї виїжджають на маршрут? Відповідь на запит

17 Січня 2022 11:27

Видання Тvoemisto.tv з'ясувало, чому не всі трамваї «Електрон» у Львові виїжджають на маршрути. Допоміг їм отримати цю інформацію інформаційний запит.

У відповіді ЛКП «Львівелектротранс» повідомило, що у грудні з 9 трамваїв «Електрон» курсували лише два, і що підприємство не має фінансової можливості проводити середні ремонти у повному обсязі. Для порівняння: у жовтні на маршрутах курсувало сім «Електронів», у листопаді – п’ять.

Гарантійний термін обслуговування цих трамваїв тривав два роки, нині їх мало б ремонтувати місто за свій кошт, але грошей не виділили.

«У пропозиціях до бюджету Львова на 2021 рік ЛКП «Львівелектротранс» передбачав кошти на ремонти, але вони не були підтримані. Відтак підприємство не має фінансової можливості проводити середні ремонти в повному обсязі. Як тимчасовий вихід, вирішили продовжити термін експлуатації трамвайних вагонів заводом виробником – «Електронмаш». Тож закінчується проведення середнього ремонту на трамвайному вагоні №1183. Ще два трамваї перебувають у середньому ремонті, їх ТОВ «Електронмаш» виконує авансом, власним коштом», – повідомили у ЛКП «Львівелектротранс»

За даними підприємства, витрати на поточне обслуговування трамваїв у 2019 році склали 2 млн 634 тисяч грн, у 2020 – 2 млн 860 тис. грн, а у 2021 – 2 млн 388 тис. грн.

На підприємстві зазначають, що жоден із трамвайних вагонів «Електрон» не потребує капітального ремонту.

 

Додамо, що у Львові є дев’ять трамваїв «Електрон», які місто купило у 2013 році та у 2015 -2016 роках, але не всі вони виїжджають на маршрути. До прикладу, у четвер, 23 грудня, у Львові на маршрут не виїхав жоден із дев’яти «Електронів». На ЛКП «Львівелектротранс» у відповідь на інформаційний запит Тvoemisto.tv роз’яснили, що 3 трамвайні вагони були тоді на середньому ремонті, 2 проходили планове технічне обслуговування, 2 перебували на позапланових ремонтах, а 2 залишили у резерві. Загалом у Львові є 133 трамваї. Більшість із них мають близько сорока років. Переважно на маршрути у будні виїжджають 75 трамваїв. Впродовж 2021 року на маршрутах курсували переважно 56% рухомого складу трамваїв. У  ЛКП «Львівелектротранс» зазначають, що у них на ходу є 100 трамваїв, 33 потрібно ремонтувати. 25 трамваїв із сотні справних переважно перебувають у резерві.

Запит допоможе і вам дізнатися, яка ситуація з фінансуванням, ремонтом та забезпеченням громадським транспортом у вашому місті.

 

«Доступ до правди»