«Чернігівводоканал» оштрафували за ненадання інформації про керівництво підприємства

15 Січня 2020 07:00

Комунальне підприємство «Чернігівводоканал» оштрафували за відмову в задоволенні запиту на отримання публічної інформації щодо прізвищ заступників керівника та головного бухгалтера. Штраф наклала виконавча служба через те, що КП проігнорувало рішення суду надати відповідь на запит.

Кошти буде стягнуто на підставі постанови Шостого апеляційного адміністративного суду, якою всі постанови державного виконавця про стягнення виконавчого збору і штрафу з підприємства в рамках виконавчого провадження були визнані законними.

У серпні 2018 року активіст Олександр Гашпар просив надати інформацію про осіб, які обіймали посади заступників керівника та головного бухгалтера КП «Чернігівводоканал» Чернігівської міської ради із зазначенням їх прізвища, ім`я та по-батькові, а також дати їх призначення. У «Чернігівводоканалі» заявили, що запитувані дані «не відносяться до відкритої інформації про комунальне підприємство». Активіст звернувся до суду.

У грудні 2018 року Чернігівський окружний адміністративний суд визнав дії «Чернігівводоканалу» «протиправною бездіяльністю», а також наголосив, що «запитувана позивачем інформація не містить персональних даних».

«Посилання відповідача, як на підставу для відмови у наданні публічної інформації на запит позивача, що комунальні підприємства є розпорядниками публічної інформації лише у разі їх фінансування з місцевого бюджету, а відповідач не є бюджетною організацією, суд вважає необґрунтованими, оскільки засновником КП «Чернігівводоканал» є Чернігівська міська рада та метою створення якого є господарська діяльність для досягнення економічних і соціальних результатів з метою отримання відповідного прибутку в інтересах власника і трудового колективу. Таким чином, суд вважає, що відповідач є бюджетною організацією, діяльність якого координується та фінансується Чернігівською міською радою за рахунок бюджетних коштів, а тому КП «Чернігівводоканал»… є розпорядником запитуваної позивачем інформації, а інформація щодо працівників відповідача (прізвище, ім'я та по-батькові, дати призначення на посади), які отримали ці кошти, є публічною», –  наголошується у рішенні.

Таким чином, суд задовольнив позов Гашпара у повному обсязі, однак КП «Чернігівводоканал» так і не надало запитувану інформацію, натомість подало апеляційну скаргу. 

Крапку в цій справі поставив Шостий апеляційний адміністративний суд.

«Розглянувши доводи Комунального підприємства «Чернігівводоканал» Чернігівської міської ради, викладені в апеляційній скарзі, перевіривши правильність застосування судом першої інстанції норм законодавства України, колегія суддів вважає, що судове рішення постановлено з додержанням норм матеріального та процесуального права, підстав для його скасування не вбачається, а тому апеляційну скаргу слід залишити без задоволення, а рішення суду першої інстанції – без змін», – йдеться у постанові від 26 листопада 2019 року.

Таким чином, суд визнав законною постанову про стягнення виконавчого збору в розмірі 16692 грн та витрат виконавчого провадження.

«Вони відшкодують із власної кишені завдані своєю протиправною бездіяльністю збитки підприємству в розмірі близько 26 тисяч гривень, із яких близько 4 тисяч були витрачені підприємством на судові збори, а близько 22 тисяч гривень найближчим часом буде стягнуто виконавчою службою», – зазначив Олександр Гашпар.

 «Доступ до правди»