Боротьба за право знати: активісти втретє судитимуться за інформацію щодо зарплат очільників Соледарської міськради

11 Жовтня 2021 12:35

Юристи проєкту «Свої люди» (Bihus.Info) спільно з активістами «Мережі антикорупційних центрів» добились визнання незаконною відмови в наданні відомостей про зарплати очільників Соледарської міської ради. Таке рішення суд ухвалює вже вдруге, але міськрада вперто не надає інформацію. Активісти мають намір піти до суду втретє.

Активіст з Соледара Сергій Губаренко звернувся до міської ради свого міста із запитом щодо зарплат мера Марини Нікітіної, її заступників та інших працівників міської ради. Запит він надіслав не просто заради цікавості, а через те що у місті постійно зростали комунальні тарифи, велась мова про закриття шкіл, та й загалом міська влада позиціонувала, що «грошей немає і все погано». При цьому журналісти та мешканці міста мали інсайдерську інформацію, що владці міста призначили собі досить високі заробітні плати, ще й з преміями у розмірі 100-200% від окладу. Тож вирішили перевірити цю інформацію через запити.

Читайте також:

Як правильно склати запит про зарплату посадовця

Премії лише для керівників: про що розповів запит до Кременецької міськради

Влада відповіла на запит відмовою. Натомість Сергій Губаренко об’єднав зусилля з активістами «Мережі антикорупційних центрів» і звернувся по юридичну допомогу до проєкту «Свої люди». Тоді з допомогою адвоката Романа Лихачова журналісти подали скаргу до Секретаріату Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини – щодо порушення права на доступ до інформації. Представник Уповноваженого з прав людини склав два протоколи про порушення права на доступ до публічної інформації і їх розглянув суд.

Вперше до Артемівського міськрайонного суду Донецької області із позовом звернулись у квітні 2021 року. Перемогли, чиновницю, яку не надала відповідь, оштрафували на 425 гривень (плюс сплата судового збору).

Вдруге суд ухвалив рішення на початку жовтня 2021 року, визнавши незаконною відмову надати інформацію про заробітні плати очільників Соледарської міськради Донецької області.

«Доступ до інформації про розпорядження бюджетними коштами, володіння, користування чи розпорядження державним, комунальним майном не може бути обмеженим. Відповідно така відмова є порушенням закону «Про доступ до публічної інформації» і тягне за собою штраф. Однак, схоже, чиновники справді мають немалі зарплати, оскільки їм легше заплатити судовий збір і штраф, ніж зробити все за законом і розкрити інформацію про те, скільки вони отримують», – зазначає юрист проєкту «Свої Люди» Роман Лихачов.

Журналіст громадської організації «Мережа антикорупційних центрів» Павло Кравченко теж вважає, що посадовці системно порушують законодавство та приховують розмір заробітних плат, оскільки розуміють, що призначають захмарні заробітні плати з бюджету необґрунтовано. 

Читайте також: У Нетішині мер за рік отримав понад 762 тисячі зарплати

Оскільки після двох судових перемог міська рада таки не надала інформацію, юристи мають намір подати до суду втретє, однак цього разу уже просити суд зобов’язати Соледарську міську раду надати відповідь на запит, а не лише визнати факт незаконності відмови.

Закон «Про доступ до публічної інформації» прямо говорить:

«Не може бути обмежено доступ до інформації про складання, розгляд і затвердження бюджетів, кошторисів розпорядників бюджетних коштів та плани використання бюджетних коштів одержувачів бюджетних коштів, а також їх виконання за розписами, бюджетними програмами та видатками (крім таємних видатків відповідно до статті 31 Бюджетного кодексу України), взяття розпорядниками та одержувачами бюджетних коштів бюджетних зобов’язань або здійснення розпорядження бюджетними коштами у будь-який інший спосіб, планування, формування, здійснення та виконання закупівлі товарів, робіт і послуг за бюджетні кошти, у тому числі оборонних закупівель (крім випадків, якщо окрема інформація про закупівлі товарів, робіт і послуг становить державну таємницю відповідно до Закону України "Про державну таємницю"), володіння, користування чи розпорядження державним, комунальним майном, у тому числі до копій відповідних документів, умови отримання цих коштів чи майна, прізвища, імена, по батькові фізичних осіб та найменування юридичних осіб, які отримали ці кошти або майно».

Про те, що така інформація є публічною і має надаватися на запит, було ухвалено не одне рішення суду.

Читайте також: Суд: Інформація про прізвища і розмір премій, виплачених з бюджету, є публічною

Скористайтеся нашою інструкцією та дізнайтеся зарплати посадовців своїх ОТГ:

 

Як скласти запит про зарплату голови ОТГ?

 

«Доступ до правди»