Блог Лесі Ганжі//Як КМДА шукало вакансії акушера-гінеколога в дитсадку «Ялинка»

15 Листопада 2018 12:58

Скільки Києву потрібно інтернів-гінекологів не знають ні в МОЗі, ні в КМДА. І знати не хочуть

Запитувачка Анна надіслала через «Доступ до правди» запит до Міністерства охорони здоров’я, в якому просила надати їй перелік вакантних місць лікарів-інтернів за спеціальністю акушер-гінеколог у місті Київ та місті Житомир для випускників 2019 року за контрактною формою навчання. 

Проте МОЗ відповів, що не володіє інформацією про вакансії інтернів та переслав його до органів місцевого самоврядування – Київської та Житомирської міських державних адміністрацій.

 

Фактично такою відповіддю МОЗ визнало, що не збирає статистичну інформацію по ринку праці у лікарських закладах та не аналізує її. Як же тоді працюють медичні внз, формується держзамовлення? Які цифри беруться міністерством для аналізу ринкової потреби, якщо базових цифр за однією з лікарських спеціальностей, МОЗ, як з’ясувалося, не має.

Аналогічним шляхом відповіді на даний запит пішла і КМДА, визнавши, що й органи місцевого самоврядування не докладають зусиль для збору статистичної інформації про наявність вакансій у медзакладах, що їй підпорядковані.

«Оскільки розпорядником зазначеної інформації є заклади охорони здоров’я, надсилаємо заначений запит на публічну інформацію для розгляду та надання відповіді заявнику у зазначений термін», - ідеться у відповіді Департаменту охорони здоров’я КМДА.

 

І тут КМДА включила карусель – розіслало запит по всіх своїх медичних контрагентах.

Відтак запитувачка досі отримує відповіді від різних закладів охорони здоров’я, суть яких зводиться до наступного: штатним розкладом закладу не передбачені посади лікарів-інтернів за 
спеціальністю «Акушерство та гінекологія» або що таких вакансій немає.

Формально і МОЗ, і КМДА закон «Про доступ до публічної інформації» виконали: згідно з ст. 22 ч. 3 розпорядник інформації, який не володіє запитуваною інформацією, але якому за статусом або характером діяльності відомо або має бути відомо, хто нею володіє, зобов'язаний направити цей запит належному розпоряднику з одночасним повідомленням про це запитувача. 

Проте чи подбали і державні органи, і органи місцевого самоврядування про те, щоб відповісти на запит по суті?

Яке обличчя продемонструвала держава, відповідаючи, що не знає, скільки треба лікарів-інтернів?

МОЗ продемонстрував, що він просто штампує лікарів, не маючи жодної статистики по ринку праці, КМДА – що абсолютно не в курсі того, що відбувається в лікарнях міста, якою є реальна потреба в інтернах, яких знову масово випустять внз країни в 2019 році.

Для чого випустять, кому вони треба? Про це не знає ні МОЗ, ні КМДА. Не тільки не знають, а й не хочуть знати.

І закон хочуть виконувати суто формально.

Більше того, що в пориві праведного формалізму КМДА готова запитувати про акушерів-гінекологів, навіть в тих закладах, де їх і бути не може – наприклад, в дитсадку «Ялинка».

 

Леся Ганжа, «Доступ до правди»