Бізнес у морзі: як протидіяти

15 Лютого 2022 11:14

Якими є умови в морзі в Смілянській міській лікарні і які послуги мають бути надані громадянам безкоштовно? З ситуацією розбирались журналісти черкаського видання «Про все».

На початку року один зі смілянських активістів Володимир Іващенко опублікував інформацію про те, що в морзі Смілянської міської лікарні відбуваються  незаконні дії. Чоловіку вдалось зафільмувати черги людей, які не могли забрати своїх померлих родичів, щоб похоронити. Деякі розповіли активісту про те, що вони чекають «своєї черги» не один день.

До смілянського моргу доставляють покійників одразу з кількох районів - крім Смілянського, морг обслуговує колишні Шполянський, Кам’янський та Городищенський райони.Щоб забрати тіло померлої людини, часто доводиться заплатити додатково. «Плату» вимагають також за те, аби одягнути, помити, зробити розтин.

Журналісти «Про все» звернулись за інформацією до керівництва Смілянської міської лікарні.

У відповіді на запит, керівник КНП «Смілянська міська лікарня» Смілянської міської ради Олександр Озірський повідомив, що в очолюваному ним закладі функціонує приміщення для проведення патолого-анатомічних та гістологічних досліджень (дослідження тканин внутрішніх органів -ред.), де працює 6 медиків. Водночас у приміщенні моргу розміщено підрозділ Черкаського обласного бюро судово-медичної експертизи, яке знаходиться там за договором оренди. Також територія моргу використовується КНП «Смілянська багатопрофільна лікарня імені Софії Бобринської».

У лікарні зазначили, що не отримували скарг на посадових осіб патолого-анатомічного відділення. Також у відповіді на запит ідетьс япро те, що 

«На даний час жодних платних послуг патолого-анатомічне відділення не надає. Станом на 01.02.2022 року дане відділення виконує лише гістологічні та патолого-анатомічні дослідження (розтин) на безоплатній основі. Чи надаються такі послуги з боку інших установ, які розміщені на території моргу та їх вартість - повідомити не можемо, оскільки не володіємо даною інформацією», – йдеться у відповіді на запит журналістів. 

Про відсутність скарг на медиків кажуть і в Черкаському обласному бюро судово-медичної експертизи, якому підпорядковується смілянський підрозділ.

У відповідь на запит там повідомили, що установа надає платні послуги відповідно до прейскуранта. Але інформація про будь-яку господарську діяльність (приватний бізнес - ред.) працівників Смілянського міжрайонного відділення в установі відсутня.

В обласному ж управлінні охорони здоров’я кажуть, що у 2022 році до ОДА надійшло лише одне звернення, яке «стосувалось організаційних питань» роботи Смілянського міжрайонного відділення КУ ЧОБСМЕ. Звернення розглянули, порушень не виявили.

В ОДА також додають, що не володіють інформацією, чи здійснюють господарську діяльність працівники смілянського СМЕ, пов’язану з наданням ритуальних послуг.

На думку юриста Назара Олексюка, описані в статті події мають ознаки кримінальних правопорушень, передбачених одразу за кількома статтями Кримінального кодексу України (статтями 297, 325 та 354 Кримінального кодексу України), однак висновки у цій ситуації повинні робити правоохоронці за наслідками відповідного досудового розслідування.

«Якщо у морзі вимагають будь-що, починаючи від однієї гривні і закінчуючи мільйоном - це все кваліфікується, як вимагання неправомірної вигоди працівником лікувального закладу (ст. 354 КК України)», – каже юрист. 

Також юрист рекомендує писати не інфомраційні запити, а звернення громадян (скарги):

«Відповідно до законодавства, з тілом померлого треба поводитись належним чином. Якщо в морзі неналежним чином поводяться з тілом - складають тіла «штабелями», тримають у непризначеному для цього місці тощо, то за це передбачена також кримінальна відповідальність. Такі дії слід кваліфікувати за статтею 297 ККУ (Наруга над могилою, іншим місцем поховання або над тілом померлого). Підсумовуючи, люди, які скаржаться на таке, повинні не лише скаржитись до МОЗ і керівників медзакладів, а й робити відповідні заяви до поліції. Правоохоронці ж повинні реагувати на це і відкривати провадження та притягувати винних до кримінальної відповідальності»

 

«Доступ до правди»