Аваков у 2018 році роздав 199 стволів цивільним, яких МВС не хоче називати

11 Лютого 2019 09:48

У 2018 році міністр внутрішніх справ Арсен Аваков своїми наказами нагородив 588 осіб відомчою відзнакою «Вогнепальна зброя». Про це йдеться у відповіді МВС на запит «Українських новин».

При цьому, згідно з документом, лише 389 нагороджених є військовослужбовцями, поліцейськими і співробітниками МВС.

Ким є ще 199 осіб, які не належать ні до військовослужбовців, ні до співробітників МВС, у відповіді не уточнюється.

«У Міністерства внутрішніх справ України відсутні правові підстави для надання списку нагороджених осіб», - йдеться у відповіді.

Як повідомлялося раніше, міністр внутрішніх справ Арсен Аваков підтвердив, що за 2014-2017 роки вручив 2,2 тис. одиниць нагородної вогнепальної зброї. За підрахунками ЗМІ, близько 50% нагородної зброї отримали цивільні особи – політики, бізнесмени та інші особи, часто як подарунки до дня народження.

Були зафіксовані випадки, коли під виглядом пістолетів Аваков вручав як нагородну зброю штурмові гвинтівки і кулемети.

Протягом 2015-2016 років «Українські новини» намагаються через суд домогтися опублікування переліку нагороджених іменною зброєю осіб в 2014-2015 роках. Агентство виграло суди в першій, апеляційній та касаційній інстанціях, але МВС так і не виконало рішення суду належним чином.

У жовтні 2017 року, програвши всі можливі судові інстанції, Міністерство внутрішніх справ України заявило, що вже не може надавати дані про кількість одиниць нагородної вогнепальної зброї, яка постійно вручається міністром Арсеном Аваковим військовослужбовцям і цивільним особам, оскільки облік цих нагород більше не ведеться.

«Доступ до правди»