Аваков створив таємний департамент поліції – відповідь на запит

27 Травня 2020 07:00

У Національній поліції України з’явився Департамент захисту інтересів суспільства і держави. Інформація про його структуру, кількісний склад, функції і повноваження є нібито службовою, тому й засекреченою від суспільства. Про це стало відомо з відповіді Національної поліції на запит Центру протидії корупції.

 

Згідно з відповіддю, в складі Нацполіції створили новий підрозділ — Департамент захисту інтересів суспільства і держави. Ні його функції, ні повноваження, ні структура не розкриваються. 

На початку осені минулого року уряд розформував Департамент захисту економіки Нацполіції. Це було зроблено з гучними заявами про те, що поліція не повинна втручатися у діяльність бізнесу. 

Натомість в Україні вже не перший рік говорять і навіть розробляють законопроєкти про єдиний орган, який би займався економічними розслідуваннями. Під час ліквідації Департаменту економіки міністр внутрішніх справ Арсен Аваков також наголосив на тому, що «час йде вперед», тому є необхідність створення такого органу. Проте за півроку ініціатива створення відомства навіть не наблизилася до реалізації.

«Як нам, громадянам, дізнатися, що таке «інтереси суспільства та держави»? Це може бути все, що заманеться Авакову. Тому цілком ймовірно, що поліція вирішила продовжити займатися тиском на бізнес та економіку, але вже без Департаменту захисту економіки, на ліквідації якого так піарилися, а за допомогою нового підрозділу. За нашою інформацією, цей департамент успадкував  функції економічного, але покриватиметься за ширмою «службової інформації», — коментує ситуацію голова правління Центру протидії корупції Віталій Шабунін.

Нагадаємо, на початку осені 2019 року уряд розформував Департамент захисту економіки Нацполіції. Мотивували це тим, що поліція не повинна втручатися у діяльність бізнесу. 

Президент Володимир Зеленський і представники його команди неодноразово наголошували на необхідності створення нового незалежного органу економічної безпеки. Президент навіть подавав відповідний законопроєкт і вимагав ухвалення його до 2020 року. Але наразі новий орган так і не створили.

 «Доступ до правди»