Аутсайдерами рейтингу відкритості стали сайти Мінінформполітики, Інститут національної пам’яті та агентство з електронного урядування

18 Грудня 2015 14:14

Рейтинг інформаційної відкритості сайту Верховної Ради України становить 75%, сайту Президента України – 53%, Генпрокуратури – 45%, Ради нацбезпеки і оборони – 44%, ЦВК – 39%. Такі показники визначив моніторинг веб-сайтів органів влади, який провів Інститут розвитку регіональної преси у 2015 році. Результати дослідження ІРРП презентував сьогодні у прес-центрі «Українського кризового медіа-центру».

 

ІРРП проводить моніторинг уже 5 років поспіль, він передбачає оцінювання сайтів за 210 параметрами - зокрема, на повноту, актуальність та навігаційну доступність інформації.

В 2015 році було досліджено 77 веб-сайтів органів влади. До моніторингу вперше було залучено сайти всіх центральних органів державної виконавчої влади України (70 ЦОВВ), а також портал Верховної Ради України, сайти Адміністрації Президента, Центральної виборчої комісії, Ради Національної безпеки та оборони України, Генпрокуратури, Вищої кваліфікаційної комісії суддів, Національної Ради з питань телебачення та радіомовлення.

Загальний показник інформаційної відкритості на 70 досліджених веб-сайтах ЦОВВ становить 54,74% відкритості інформації. За 2011-2015 рр. рівень відкритості зріс на 15,2 відсоткових пункти  та становить 55,8% на 52 сайтах, які були предметом дослідження постійно.

Лідер рейтингу - веб-сайт Державної прикордонної служби України з коефіцієнтом 78,4% - утримує лідерську позицію вже четвертий рік поспіль. Друге місце посіла Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сфері зв’язку та інформатизації з показником – 78,0%. Третє місце утримує Антимонопольний Комітет України – 75,9%.

Аутсайдерами рейтингу стали Міністерство інформаційної політики (29,97%), Український інститут національної пам’яті (29,45%) та Держагентство з питань електронного урядування (28,01%).

Найбільш закритою, так само як і минулі роки, залишається інформація про витрачання бюджетних коштів, оприлюднення звітів про проведення тендерних закупівель та використання державного майна.

 «Доступ до правди»