Апеляційний суд розгляне справу про доступ до архівних документів

11 Вересня 2018 09:39

Київський апеляційний адміністративний суд розгляне справу щодо доступу до архівних документів, яку підтримує Фонд захисту права на інформацію. Про це пише сайт ЦЕДЕМ.

У цій справі запитувач просив надати копію рішення виконавчого комітету Броварської міської ради, прийнятого у 2008 році. Даним рішенням одному із суддів було видано службовий ордер на заселення квартири та включено її до числа службових.

Розпорядник (міська рада) відмовив у наданні інформації, адже цей документ знаходиться у архівному відділі виконавчого комітету ради, а також порекомендував запитувачу звернутися до цього відділу. На думку розпорядника, дані відносини регулюються не Законом «Про доступ до публічної інформації», а Законом «Про Національний архівний фонд та архівні установи» і Законом «Про звернення громадян».

Діїі розпорядника підтримав суд першої інстанції.

Як ідеться у повідомленні ЦЕДЕМ, практика розгляду таких інформаційних запитів є різною. Деякі розпорядники надають інформацію в порядку Закону України «Про доступ до публічної інформації», адже вважають архівний відділ одним із своїх підрозділів.

Архівний відділ не є окремою юридичною особою, а по суті є структурним підрозділом міськради. І відповідно можна говорити про те, що фактично документ «знаходиться у володінні суб’єкта владних повноважень» – міськради. Ця інформація відповідає всім ознакам публічності: готова, задокументована, знаходиться у володінні розпорядника, створена в процесі виконання органом своїх функцій. У такому випадку розпорядник міг продовжити строк розгляду запиту, якщо її пошук у архіві займає багато часу.

Проте існує й інша практика. У Постанові Пленуму ВАСУ №10, роз’яснено, що відносини у сферах архівної справи регулюються спеціальними законами, а Закон України «Про доступ до публічної інформації» на ці відносини не поширюються.

«Доступ до правди»