Апеляційний суд підтвердив, що ДФС неправомірно не надала акт перевірки запорізької лікарні

27 Березня 2017 13:30

Київський апеляційний адміністративний суд не задовольнив апеляційну скаргу Державної фіскальної служби та залишив рішення суду першої інстанції щодо того, що ДФС має повторно розглянути запит про надання акту перевірки Запорізької клінічної лікарні, без змін. Про це повідомляє Наталя Заболотна (на фото), голова ГО «Народний захист», яка надсилала запит щодо надання відповідних актів.

Як повідомляв раніше «Доступ до правди»,  ДФС в апеляційній скарзі зазначала, що рішення Окружного адміністративного суду міста Києва прийняте з порушенням норм матеріального і процесуального права.

«З таким рішенням суду неможливо погодитися, оскільки акт перевірки є носієм доказової інформації про виявлені порушення вимог податкового, валютного та іншого законодавства, контроль за дотриманням якого покладено на контролюючі органи, і не містить інформації про розпорядження бюджетними коштами, володіння, користування чи розпорядження державним, комунальним майном», пише ДФС.

Відмовляючи у задоволенні запиту, як і в апеляційній скарзі, ДФС України зазначило, що запитувана інформація є конфіденційною і може бути поширена виключно за згодою осіб, які обмежили доступ до інформації, та послалася на положення ч. 3 ст. 10 та ч. 1 ст. 13 Закону України «Про доступ до публічної інформації».

Проте запитувач не погодився з такими аргументами ДФС.

«ДФС було здійснено посилання на пп. 17.1.9 п. 17.1 ст. 17 Розділу I ПК України, згідно з якими встановлено, що платник податків має право на нерозголошення контролюючим органом  (посадовими особами) відомостей про такого платника без його письмової згоди та відомостей, що становлять конфіденційну інформацію, державну, комерційну чи банківську таємницю та стали відомі під час виконання посадовими особами службових обов’язків, крім випадків, коли це прямо передбачено законами»,  – ішлося в запереченні на апеляційну скаргу.

Запитувач посилався на те, що в даному разі ідеться про бюджетну установу – комунальну лікарню –  і процитував пряму норму закону, яка забороняє обмежувати доступ до запитуваної інформації – ч. 5 ст. 6 Закону України «Про доступ до публічної інформації», згідно з якою не може бути обмежено доступ до інформації про розпорядження бюджетними коштами, володіння, користування чи розпорядження державним, комунальним майном, у тому числі до копій відповідних документів.

Нагадаємо, що справа стосувалась відмови ДФС надати акт податкової перевірки Запорізької обласної клінічної лікарні. Відомо, що ця перевірка виявила порушення у використанні лікарнею бюджетних коштів. Проти медустанови за заявою громадських діячів було відкрито кримінальне провадження за статтею 191 Кримінального кодексу України (привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем).

Юридичну підтримку в суді запорізькій активістці надавав Центр демократії та верховенства права.

«Доступ до правди»

Читайте також:

ДФС боротиметься в апеляції за право засекретити акт перевірки запорізької лікарні

Суд з ДФС: чому фіскали приховують акт перевірки запорізької комунальної лікарні?

 

Суд зобов’язав ДФС повторно розглянути запит запорізьких активістів