Активісти з’ясовують, хто нагородив проросійського політика Ярославського «за оборону Харкова»

6 Червня 2023 15:39

Активісти з’ясовують, хто нагородив проросійського політика Ярославського «за оборону Харкова»

ГО «Громадський контроль Діє» отримала відповіді від Харківської обласної військової адміністрації і Харківського військового гарнізону.  

Начальник Харківського військового гарнізону не знає про нагородження Дениса Ярославського, в минулому кандидата у мери Харкова, відзнакою «За оборону міста Харкова». Про це стало відомо з відповіді на запит громадянських журналістів. У 2017 році Ярославський був затриманий за підозрою у викраденні людини; судовий процес у цій справі триває.

Громадянські журналісти організації «Громадський Контроль Діє», розслідуючи ймовірно незаконні дії колишніх представників партії «Опозиційна платформа — За життя», з’ясували, що чимало в минулому проросійських політиків тепер позиціонуються як військовослужбовці української армії. Хоча насправді офіційно в армії не служать. Зокрема їхню увагу привернув колишній поліцейський і спортсмен Денис Ярославський, який кілька разів балотувався на посаду Харківського міського голови та в народні депутати України. Його риторику журналісти називали «співзвучною російській пропаганді»; Ярославський часто бував в ефірах телеканалів Віктора Медведчука і Євгенія Мураєва.

З початком великої війни Ярославський почав позиціонувати себе як командир спецпідрозділу Сил спеціальних операцій Збройних сил України. За словами політика, його нагородили відзнакою «За оборону міста-героя Харків» за участь у Слобожанському контрнаступі під командуванням угруповання військ «Харків», який очолював начальник Харківського гарнізону бригадний генерал юстиції Сергій Мельник.

Громадянські журналісти ГО Громадський Контроль Діє» надіслали запит до Харківської обласної військової адміністрації з проханням підтвердити факт і пояснити обставини нагородження.

  

Не володіючи цією інформацією, ХОВА скерувала запит до Харківського військового гарнізону. У відповіді за підписом бригадного генерала юстиції Сергія Мельника йдеться, що гарнізон теж не володіє інформацією про нагородження.  

  

ГО «Громадський Контроль Діє» далі з’ясовуватиме походження нагороди Ярославського.

 

“Публікація підготовлена в рамках проєкту “Посилення громадянської журналістики в Україні”, який впроваджується ГО “Платформа прав людини”  за фінансової підтримки  United Nations Democracy Fund (UNDEF).

 

 

«Доступ до правди»