Активістка із Запоріжжя подала скаргу на Київський окружний адміністративний суд

5 Грудня 2016 11:15

Наталія Заболотна, керівник запорізької ГО «Народний захист», звернулася зі скаргою до секретаріату Уповноваженого з прав людини щодо порушення свого права на доступ до публічної інформації Окружним адміністративним судом міста Києва.

Заболотна отримала відмову в реєстрації запиту, направленого на електронну адресу суду, в якому вона просила просила надати їй:

 - прізвища, ім'я, по батькові суддів, які брали участь в засіданні суду 23.11.2016 року по її справі;

- автобіографічні довідки вищезазначених суддів;

- інформацію щодо скарг, отриманих судом в 2015-2016 році відносно вищеозначених суддів.

На цей запит вона отримала відповідь про те, що запит в електронному вигляді без цифрового підпису суд прийняти не може.

Цитуємо:

«Доводимо до Вашого відома, що в силу положень абз. 2 п.п. 2.2.6 п. 2.2 Інструкції з діловодства в адміністративних судах, затвердженої наказом ДСА України № 174 від 17.12.2013, направлений Вами на електронну адресу суду документ не підлягає обробленню та реєстрації внаслідок відсутності електронного цифрового підпису. Одночасно повідомляємо про можливість направлення належним чином оформленого документа. Для підтвердження офіційного статусу документів, отриманих електронною поштою, не скріплених електронно-цифровим підписом, або отриманих каналами факсимільного зв'язку, повинні бути надані (надіслані) їх оригінали. До підтвердження оригіналами такі документи мають статус «інформаційних» – пункт 2.2.18 Інструкції з діловодства в адміністративних судах України».

Як прокоментувала «Доступу» медіа-юрист Віта Володовська, Центр демократії та верховенства права: «Суд неправомірно вимагає зазначати в запиті електронний цифровий підпис. Така вимога суперечить Закону «Про доступ до публічної інформації», де підпис треба зазаначати лише в письмовому запиті (тобто, йдеться про "живий підпис"). Інструкція з діловодства, таким чином, суперечить закону, і звужує гарантії доступу громадян до інформації, адже далеко не всі громадяни мають ЕЦП і, виходить, не зможуть скористатись можливістю подати електронний запит».

У самому КОАС погодилися, що закон не вимагає застосування ЕЦП, проте потрактували запит Наталі Заболотної як звернення і прокоментували ситуацію так:

«Звернення пані Заболотної не містить ні дати запиту, ні підпису особи, тому не зареєстровано. Потрібно належним чином дооформити і надіслати повторно дане звернення, ЕЦП за Вашим побажанням», - такий коментар на прохання «Доступу» надав Олександр Прокопенко, заступник керівника апарату.

Як раніше писав «Доступ до правди», громадська організація «Народний захист» вирішила судитися з податківцями: вона подала позов на Державну фіскальну службу України за відмову в наданні публічної інформації – акту перевірки Запорізької обласної клінічної інфекційної лікарні.

 

 «Доступ до правди»