Адмінпротоколи по доступу: понад 60% проваджень закрито через пропущені терміни

27 Лютого 2018 11:45

У 63% справ за частинами 1, 2, 4, 7 статті 212-3 КУпАП, а це саме ті статті, які стосуються порушень у сфері доступу до інформації, що їх було розглянуто судами в першій інстанції у 2016 році, провадження закрито без застосування санкцій через закінчення тримісячного строку накладення адміністративного стягнення.

За неповний 2017 рік частка таких проваджень сягнула 66%.

За висновками автора дослідження Олександра Бурмагіна, ГО «Платформа прав людини, така кількість закритих на цій підставі справ, свідчить про наявність системної проблеми ефективності виконання КУпАП своїх завдань і функцій в частині захисту прав та свобод у сфері інформаційних правовідносин.

«Така практика показує, що КУпАП скоріше не працює, ніж працює», - наголосив Бурмагін.

Системність проблеми, на думку дослідників, полягає, з одного боку, у вадах законодавчого рівня – недосконала, застаріла процедура в частині складання адміністративного протоколу, вручення його копії, передання справи до суду тощо так і процедурі розгляду в суді, обмеженій дискреції суду рамками адмінпротоколу.

З іншого – в недостатньому бюджетному фінансуванні діяльності Офісу Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини та надто довгій реформі судової гілки влади. І в першому і в другому випадку наслідок – брак кадрів, як в інституті парламентського контролю за правами людини, так і в судах та перенавантаження тих, хто працює. Всі перераховані обставини безпосередньо і негативно впливають на строки реагування органу уповноваженого складати адміністративні протоколи і на строки розгляду адміністративних матеріалів в суді.

Також дослідники визначали, як одну з причин, перевантаженість судів у зв’язку з судовою реформою.

Все це разом призводить до того, що адміністративні протоколи приходять в суди уже з пропущеними термінами розгляду (затримка в Офісі Омбудсмана) або суди не встигають їх розглянути через завантаженість (затримка в судах).

Аналіз практики застосування судами статті 212-3 Кодексу України про адміністративні правопорушення у 2016-му році –дослідження, яке провела ГО «Платформа прав людини» у співпраці з Офісом Уповноваженого з прав людини та програмою Ради Європи «Зміцнення свободи медіа та створення системи Суспільного мовлення в Україні».

Предметом дослідження стали усі 363 рішення судів першої інстанції та 31 рішення судів апеляційної інстанції в яких мова йшла про застосування частин 1, 2, 4, 7 та 8 статті 212-3 КУпАП, і які були винесені українськими судами в 2016 році.

Результати дослідження було презентовано 26 лютого 2018 року. «Доступ до правди» має намір опублікувати дослідження повністю.

 

«Доступ до правди»