Адмінпротоколи по доступу: юристи коментують зміни до КУпАП

7 Травня 2018 13:42

Набув чинності Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення прикордонної безпеки держави», який передбачає також зміни і ч. 2 статті 254 КУпАП у частині складання адміністративних протоколів.

Нова редакція тепер звучить так: «Протокол про адміністративне правопорушення, у разі його оформлення, складається не пізніше 24 годин з моменту виявлення особи, яка вчинила правопорушення, у двох примірниках, один із яких під розписку вручається особі, яка притягається до адміністративної відповідальності». 

«Це означає, що не вручений під підпис протягом 24 годин протокол не може бути розглянутий в суді, оскільки складений з порушенням строку. Тепер повертаємось до сфери доступу до публічної інформації: 1) виявлену особу необхідно застати на робочому місці для вручення протоколу протягом 24 годин; 2) виявлену особу вже неможливо запросити до органу для вручення протоколу, оскільки точно не вкладуться в 24 години; 3) для того, щоб виявлена особа реалізувала своє право на юридичну допомогу, вона має це зробити в 24 години», - коментує нову редакцію статті Адміністративного кодексу Ірина Кушнір, Український інститут з прав людини.

На думку Кушнір, за таких умов та враховуючи ресурси Секретаріату Уповноваженого з прав людини своєчасність вручення протоколів в сфері доступу до публічної інформації взагалі неможлива. Також вона вважає такі зміни не конституційними, оскільки вони практично унеможливлюють притягнення до адміністративної відповідальності, сприяють безкарності, підривають принцип верховенства права.

Юристка Віта Володовська, Центр демократії та верховенства права, у своєму коментарі «Доступу до правди» нагадує, що у першому варіанті законопроекту взагалі була пропозиція обмежити цей строк не до 24-х, а до 3-х годин.

«На жаль, вносячи такі зміни, законотворці не оцінили системно наявне регулювання. Так, якщо для порушень, пов’язаних з нелегальною міграцією (з метою протидії яким, власне, і був прийнятий закон), така вимога є логічною, адже порушник виявляється на місці, то для порушень у сфері доступу до інформації, вручити протокол протягом доби практично неможливо, адже орган, що складає протокол може знаходитись у іншому місті», - коментує Володовська.

Роман Головенко, Інститут масової інформації, наголошує на тому, що в нормі не йдеться про те, що протокол має бути вручено виявленій особі впродовж 24 годин, він лише складається впродовж доби з моменту виявлення особи.

«З цим виявленням теж може бути проблема, бо коли приходить заява про притягнення по адміністративної відповідальності, спершу зазвичай треба встановити чи є склад адмінправопорушення в діях, особа-то зазвичай відома. Але не думаю, що суди трактуватимуть так, що протокол треба вручити особі (а не скласти) впродовж доби», - припускає Роман Головенко.

«Доступ до правди»