Куди підуть кошти на безбар'єрність? Пишіть запити і дізнавайтеся про долю 5 державних мільйонів

25 Жовтня 2021 12:00

Міністерство розвитку громад та територій України планує витратити 5 мільйонів гривень на план заходів для міністерства з реалізації Національної стратегії створення безбар’єрного простору. 

Про це Мінрегіон повідомив Укрінформу у відповідь на інформаційний запит.

Пояснюємо, що це за гроші і яка користь від них громадам.

Що це за стратегія?

14 квітня уряд схвалив Національну стратегію безбар’єрного простору та створив Раду для контролю та моніторингу виконання цієї стратегії.

Її ініціаторкою стала Олена Зеленська. 

А вже 14 липня Кабінет Міністрів схвалив масштабний план заходів на 2021-2022 роки з реалізації Національної стратегії зі створення безбар’єрного простору в Україні. Він передбачає сім ключових проєктів цього плану, які відповідають на найбільші виклики, пов’язані з суспільними бар’єрами. Загалом до плану увійшли понад 250 проєктів, які наближають Україну до подолання шести найбільших бар'єрів у суспільстві: фізичних, економічних, цифрових, освітніх, інформаційних та громадських.

Тобто по факту Нацстратегія включає заходи із залучення та підтримки для всіх українців, які відчувають бар’єри в освіті, працевлаштуванні, отриманні послуг. Адже у повсякденному житті з перепонами стикаються й маломобільні люди, коли не можуть потрапити у будівлю через відсутність пандуса, і літні люди, які не можуть отримати послугу онлайн, бо не мають доступу до Інтернету, і випускники навчальних закладів, які не можуть влаштуватися на роботу за спеціальністю через упереджене ставлення.

А що від цього матимуть громади? 

Дізнатися про те, що заплановано в рамках цього плану заходів і скільки на це виділено коштів у вашому місті, ОТГ чи регіоні можете лише ви.

Розпорядником будуть ОДА, РДА, міські, сільські, селищні ради.

Коли формуватимете запит, посилайтесь на документ, який цей план заходів затвердив – «Розпорядження Кабінету Міністрів України від 4 серпня цього року N 883-р, яке затвердило розроблений Мінрегіоном «План заходів на 2021 і 2022 роки з реалізації Національної стратегії зі створення безбар’єрного простору в Україні на період до 2030 року».

Рекомендуємо запитувати, які заходи плануються у 2021-2022 роках і витрати на їх проведення по кожному напрямку окремо.

Найлегше подати такий запит, скориставшись платформою «Доступ до правди».

 

«Доступ до правди»

Колаж Марії Кравченко, для «Доступу до правди»